fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐurović: Prevazilaženjem podjela Dan nezavisnosti dobiće puni smisao

Đurović: Prevazilaženjem podjela Dan nezavisnosti dobiće puni smisao

Podgorica, (MINA) – Dan nezavisnosti dobiće svoj puni smisao i biće prihvaćen od svih građana onda kada se prevaziđu duboko ukorijenjene podjele i razlike, poručila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Ona je, u čestitki građankama i građanima Crne Gore povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, kazala da je prošlo 16 godina od kada je Crna Gora odlučila da svoj dalji put gradi kao samostalna država.

Tada, kako je kazala, nije zaokružen proces formiranja Crne Gore kao države.

„Već je trebalo da prođe još mnogo vremena da se desi prva demokratska smjena vlasti, i da naša zemlja pokaže da je sposobna da se razvija kao istinska demokratija“, dodala je Đurović.

Prema njenim riječima, Dan nezavisnosti dobiće svoj puni smisao i biće prihvaćen od svih građana onog momenta kada se prevaziđu duboko ukorijenjene podjele i razlike.

„I kada se okrenemo radu za dobrobit građana, što mora biti zajednički prioritet svih donosilaca odluka“, istakla je Đurović.

U tom smislu, smatra ona, jako važan proces evropskih integracija „koji nas motiviše da radimo na demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i vladavine prava, što su neophodni preduslovi da bismo mogli reći da je nezavisnost bila opravdana“.

„Da bi naša država i društvo išli naprijed, moramo uraditi sve što je moguće da osnažimo krhke institucije i osiguramo njihovu nezavisnost, te prestati da dijelimo ljude po naciji, vjeri, političkoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj osobenosti“, poručila je Đurović.

Ona je istakla da Crna Gora konačno mora postati zemlja u kojoj neće biti nedodirljivih, i u kojoj niko neće biti iznad zakona.

Kako je kazala, samo takva država, u kojoj će se svaki građanin osjećati jednako vrijednim, može ispunjavati svoje unutrašnje i međunarodne obaveze i biti uspješna na svim poljima.

„Sigurna sam da je Crna Gora sa izborom 43. Vlade ušla u fazu stabilizacije društveno-političkih prilika, i da ćemo ubrzo prevazići i zdravstvenu i ekonomsku krizu koje su nam zadavale velike probleme u prethodnom periodu“, navela je Đurović.

Ona je pozvala sve građanke i građane, kao i donosioce odluka, da daju svoj maksimum.

„Da već naredni 21. maj dočekamo u mnogo boljem raspoloženju, pomireni, ekonomski stabilni, ekološki osvješćeniji i sa izglednijim šansama da postanemo prva naredna članica Evropske unije“, dodala je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije