fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Izvjestan zajednički nastup opozicije od 30. avgusta u Podgorici

Đukanović: Izvjestan zajednički nastup opozicije od 30. avgusta u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Pitanje zajedničkog nastupa opozicione koalicije od 30. avgusta 2020. na lokalnim izborima u Podgorici je izvjesno, kazao je predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanović je, u emisiji Aritmija na Gradskoj televiziji, kazao da se nalaze “na milimetar do tog cilja”, kao i da je uvjeren da će na izborima u Podgorici, oni koji su obnovili crnogorsku nezavisnost nastupiti jedinstveno.

“Da li će nas prethodne provjere dovesti i do optimalnosti takve formule za parlamentarne izbore, vidjećemo”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se taj blok konstituiše, a da li će on biti formalizovan kao predizborna koalicija zavisiće od mnogo faktora.

“To nije samo emotivno, već i vrlo matematičko pitanje. Morate kroz seriju pametno postavljenih istraživanja zaključiti šta misle birači”, rekao je Đukanović, prenosi portal Gradski.me.

On je naveo da postoje birači koji bi željeli da se formira politički front koji bi garantovao Crnoj Gori stabilnost i ubrzani evropski razvoj.

“Postoje i oni drugi koji, nažalost, uprkos svim mojim upozorenjima neće glasati za DPS zato što je u koaliciji sa nekim ko mu se ne dopada ili neće glasati za Socijaldemokrate zato što je glasač Socijaldemokratske partije”, dodao je Đukanović.

On je kazao da je riječ o složenom pitanju, kojem se ne može pristupati emotivno.

“Moramo pozvati ljude, što sam učinio danas pet puta, klonimo se svojih emocija posebno loših, razmišljajmo u našem interesu. Čini mi se da već primjećujete jedan novi kvalitet odnosa unutar tog političkog bloka”,rekao je Đukanović.

On je uvjeren da će na narednim izborima Crna Gora dobiti Vladu koja će biti posvećena njenim, a ne tuđim interesima, ali da se ne može se očekivati da će predstojeći izbori proći bez upliva sa strane.

“Mislim i na uplive raznih stranih obavještajnih službi, ali uključujući i paravjerske organizacije kakva je Srpska pravoslavna crkva. Biće toga i u narednom periodu”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora je izdržala “tešku dvogodišnju golgotu” na nogama, sačuvavši najveće vrijednosti njenog savremenog razvoja.

“To nam daje osnov za optimizam da bi, uprkos ozbiljnim oštećenjima, mogla uskoro da uhvati priključak na putu svog daljeg evropskog razvoja”, naveo je Đukanović.

On je kazao da su te za dvije godine, već dvije vlade izgubile povjerenje.

“Vlada Zdravka Krivokapića koja se predstavljala kao vlada eksperata, oslobodilaca Crne Gore i kao vlada 12 apostola pokazala se zapravo kao vlada vjerskih fanatika, kleronacionalista i političkih diletanata”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je Vlada Dritana Abazovića, nakon samo 113 dana obavljanja svoje dužnosti, ostavila dovoljno ubjedljivih dokaza koji govore u prilog tome da je razarala ustavno pravni sistem Crne Gore.

“To je vlada koja je direktno konkretnim personalnim rješenjima promovisala kriminal u vrh bezbjednosnog sistema i izvršne vlasti, a potpisivanjem takozvanog Temeljnog ugovora sebe trajno žigosala kao izdajničku vladu sa ozbiljnim sumnjama da je u pitanju najteži koruptivni aranžman”, smatra Đukanović.

On je kazao da je to Vlada koja je propustila novu izglednu priliku koju je EU dala Crnoj Gori da ubrzanom dinamikom ostvari svoje članstvo u EU.

Kako je rekao, ta Vlada će u regionu ostati upamćena kao vlada sa najvećim brojem etiketiranja i najbrutalnijih napada na slobodu govora i na medije.

“Riječ je o potpuno neprimjerenom rezonovanju i ponašanju čelnika crnogorske izvršne vlasti u odnosu na kapitalno važnu premisu slobode medija kao važnog faktora ubrzanja demokratizacije društvenih procesa”, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da je potpisivanje Temeljnog ugovora najteža izdaja crnogorskih nacionalnih interesa od 1918. godine do danas.

Na konstataciju da je njegova stranka dala manjinsku podršku Vladi Dritana Abazovića, on je odgovorio da u tom trenutku nije postojao bolji izbor za uspješnu odbranu najvažnijih državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Prema ocjeni Đukanovića, postoji opasnost od urušavanja javnih finansija i bankrota Crne Gore, a trenutno se država zadužuje više nego što je neophodno za otplatu starog duga.

“Prošle godine je budžetski deficit bio dva odsto, ove godine prema projekciji Vlade je 7,6 odsto i dali su srednjoročno kretanje deficita, tako da se on smanjuje za 7,5 odsto, ali 2025. godine dolazi 4,1 odsto. To je potpuno neodrživo”, naglasio je.

On je naveo da je Crna Gora, umjesto razruđivanja privrednih sektora, dobila samo gašenje preduzeća i usporavanje i eliminaciju investicija.

“U te dvije godine ugašen je Montenegro Airlines, zaustavljena proizvodnja u Kombinatu aluminijuma u Podgorici, ugašen je novi duvanski kombinat, potjeran Aman sa Svetog Stefana, praktično je ugašena proizvodnja u Željezari. Investicioni ciklus je zaustavljen”, rekao je Đukanović.

On je kazao i da je potpuno neizvjesno kada će biti spremna investiciono-tehnička i planska dokumentacija za nastavak gradnje auto-puta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu