Naslovnica Crna Gora Đukanović: Izbori tek ako rearanžiranje Vlade ne uspije

Đukanović: Izbori tek ako rearanžiranje Vlade ne uspije

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović smatra da bi nakon eventualnog pada Vlade moglo da dođe do izbora nove i ako to ne bi urodilo plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore.

On je, u Baru odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je po njegovom tumačenju Ustava moguće, da u toku jednog mandata parlamenta, dođe do promjene mandatara za sastav vlade.

Đukanović je istakao da to ne znači raspisivanje novih izbora, već vraćanje mandata predsjedniku države, a da bi se procedura dodjele tog mandata odvijala kao i u prvom navratu.

“Tada kada se formira parlamentarna većina od najmanje 41 poslanika, ta većina obraća se predsjedniku države da joj dodijeli mandat”, pojasnio je Đukanović.

On je istakao da “ne treba da zebemo da bi po automatizumu padom ove Vlade morali da idemo na izbore.

“Nakon eventualnog pada Vlade, moglo bi da dođe do rearanžiranja, odnosno izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore”, kazao je Đukanović.

On je kazao da DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nijesu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore.

“Odmah nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa daljem razvoju institucija”, kazao je Đukanović.

On je poručio da je DPS u obavezi da razvijaju i zaštite državu kada je, kako je rekao, njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu.

“Pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje”, kazao je Đukanović.

On je dodao da se “u taj vakum se pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome”.

“Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u parlament, glasali za usvajanje Rezolucije i za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član Vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici. I to je vrlo jednostavno za razumijevanje”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da prokomentariše izjave državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, Đukanović je kazao da to nije ništa novo i da se radi o manipulacijama.

On je podsjetio je na prethodne medijske kampanje iz Beograda, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je Rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako u njoj postoji precizan dio da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedince koji su napravili tako nečovječna djela”, rekao je Đukanović.

On je dodao da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

Đukanović je poručio da se Crna Gora ne miješa u pitanje Srebrenice, već u “pitanje genocida”.

“Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu”, naveo je Đukanović.

Najčitanije