fbpx
NaslovnicaCrna GoraDogovor o izborima otvara put za kompletiranje Ustavnog suda

Dogovor o izborima otvara put za kompletiranje Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Skraćenje mandata Skupštini koje može odmah da inicira Vlada u tehničkom mandatu, odnosno premijer Dritan Abazović, značilo bi i dogovor oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da bi sve to bilo dobar podsticaj i za proces izbora sudija Ustavnog suda.

On je rekao da ta dva procesa treba posmatrati kao jedan svojevrsni paket aranžman u okviru kojeg je neophodno uspostaviti elementarno povjerenje.

“Čije bi finale bilo kompletiranje institucije Ustavnog suda i održavanje izbora čiji bi rezultati bili efektivno institucionalno zaštićeni”, dodao je Vujović.

On smatra da bi se u tom scenariju lako dogovorilo i uklapanje termina predsjedničkih izbora na najracionalniji način.

“Dakle, jasan je red poteza koji se mora uraditi ako se želi ozbiljno i cjelovito pristupiti rješavanju krize i izlasku iz političko-institucionalnog ćorsokaka u koji nas je uvukla neodgovorna politika parlamentarne većine”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, taj red poteza je logičan metodološki pristup za svakoga ko, bez obzira na političke razlike, želi stabilizaciju prilika u državi i početak konsolidacije institucija i vraćanja političkog sistema u normalu.

“Sve drugo bi značilo dalje mrcvarenje i uvlačenje zemlje u još dublji unutrašnji političko-pravni haos i dalju degradaciju i kompromitaciju države na međunarodnom planu”, zaključio je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radović i Bakić na turniru u Laškom

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijci, Filip Radović i Luka Bakić, od utorka do petka...