fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDan novinara Crne Gore

Dan novinara Crne Gore


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) ocijenili su da novinari i medijski radnici Dan novinara dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu.

U toj organizaciji smatraju da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, i da na to ukazuju već duže vrijeme.

Navodi se da bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni suočeni sa istim problemima.

“Imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima a neki izloženi cenzuri i autocenzuri”, ističe se u saopštenju Sindikata.

Sindikat medija će, kako su poručili, insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Iz nevladine organizacije 35mm kazali su da i ovaj dan nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na novinarke i novinare.

“Ako ekonomskim i bezbjednosnim uslovima u kojima naše kolege/nice rade dodamo i polarizaciju i politizaciju medija koja se može ,,prstima dohvatiti“ , prije će umjesto čestitke priličiti minut ćutanja za ovu, nekad časnu profesiju”, rekla je urednica medijskih programa u NVO 35mm Milica Đokđurić.

Ona je ocijenila da bi unapređenje položaja novinara/ki, njihova zaštita i usvajanje najboljih praksi država članica Evropske unije, trebalo da bude prioritet za svaku vlast.

Koordinator za razvoj Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević rekao je da je prošle godine CGO zabilježio 19 napada na novinare/ke i medijske kuće.

“Od toga je osam napada na novinare/ke, sedam prijetnji novinarima/kama putem Interneta, tri napada na medijske kuće i jedan prijetnja upućena medijskoj kući”, naveo je Nikočević.

On je kazao da je, ukoliko se na sve to dodaju prilično loši finansijski uslovi u kojima funkcionišu mediji, onda Dan novinara Crne Gore više razlog za opomenu nadležnim institucijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije