fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora što prije da ispuni preuzete obaveze u kojima je stagnirala

Crna Gora što prije da ispuni preuzete obaveze u kojima je stagnirala

Podgorica, (MINA) – Komunikacija Skupštine i Vlade je neophodna premisa u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), rekao je ambasador Austrije Karl Miler, dodajući da Crna Gora što prije treba da ispuni preuzete obaveze, posebno one u kojima se stagniralo.

Miler je danas razgovarao sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

On je, kako su kazali iz Skupštine, ocijenio da je saradnja dvije države odlična i naglasio da je važno u narednom periodu intenzivirati partnerstvo na parlamentarnom nivou, privremeno usporeno najnovijim dešavanjima, kao i periodom krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

On je istakao da je uvjeren da će u narednom periodu biti uspostavljena valjana komunikacija na relaciji Skupština – Vlada.

“Što je jedan od važnih preduslova daljeg napretka Crne Gore i neophodna premisa u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja EU”, rekao je Miler.

U tom kontekstu, Miler je podsjetio da je Austrija imala određenu bojazan da bi najnovija dešavanja na istoku Evrope, mogla u izvjesnoj mjeri marginalizovati pitanje pristupanja država kanditata Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i ocijenio da je trenutna situacija istovremeno i mogućnost više za Crnu Goru.

On je ponovio da Austrija u svakom trenutku pruža snažnu i neupitnu podršku procesu pristupanja Crne Gore EU.

“Miler je naglasio da je jedan od prioriteta Austrije da Crna Gora, što prije ispuni preuzete obaveze, i to najprije one u kojima se stagniralo, u sferi vladavine prava i zaštite životne sredine”, kaže se u sopštenju.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da je u perspektivi izuzetno važno dalje unaprijediti saradnju u oblasti bezbjednosti i kulture, i nagoviješteno je da će u skorije vrijeme biti upriličen susret Đurović i predsjednika parlamenta Austrije, Volfganga Sobotke.

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima, predsjednica Đurović je zahvalila na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija.

U tom kontekstu, ona je, kako se navodi, apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći crnogorskim institucijama, ali i ukazala na važnost napora koji Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Đurović je rekla da Crna Gora cijeni zalaganje zvaničnog Beča koji u kontinuitetu aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i vrednuje napredak i reformske napore ostvarene na unutrašnjem planu.

“Kao i doprinos koji je naša država svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona”, dodala je ona.

Đurović je navela da je Crna Gora dugi niz godina u procesu pregovora, u kome je kao država kandidat i najdalje odmakla.

“Stoga je naše očekivanje da ćemo uz vrednovanje rezultata koje smo ostvarili i koje ćemo ostvariti u periodu koji je pred nama, biti u prilici da postanemo naredna članica EU”, kazala je Đurović.

Prema riječima Đurović, članstvo Crne Gore, značilo bi, kako je naglasila, i potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana.

“Ali i dodatnu garanciju zemljama kandidatima da proces proširenja istinski živi u praksi, što bi značajno osnažilo dalja nastojanja i zalaganja u pristupnim procesima”, dodala je ona.

Đurović je ocijenila i da složenost aktuelnih prilika na istoku Evrope, uz sve negativne reperkusije, poziva i na dodatno ujedinjavanje geografski jedinstvenog prostora Evrope.

“I u toj ravni otvara prostor da se iznova i snažnije preispita potreba što skorijeg integrisanja Zapadnog Balkana u EU, što Crna Gora prepoznaje i kao šansu više, koju će nastojati da do kraja iskoristi”, kazala je ona.

Đurović je navela da je pred Crnom Gorom veliki zadatak i obaveza da, rješavajući neka od najvažnijih pitanja, od kojih ispunjavanje uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 zauzima jednu od primarnih pozicija, dođe do cilja i dobije datum pristupanja EU.

“Ne manje važno, rješavanjem ove problematike, vratili bismo puno povjerenje građana, što i jeste jedan od prioriteta novouspostvljene vladajuće većine”, kazala je ona.

Đurović je, ističući značaj međuparlamentarne saradnje dvije visoke zakonodavne institucije, rekla da očekuje da će kvalitetan, plodotvoran i partnerski odnos biti dalje unapređivan i razvijan.

“Kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela, apostrofirajući važnost intenziviranja saradnje kroz rad i djelovanje Grupe prijateljstva”, navela je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...