fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora blizu dogovora sa evropskim i američkim bankama

Crna Gora blizu dogovora sa evropskim i američkim bankama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je na nekoliko sedmica od dogovora da sa evropskim i američkim bankama zamijeni ili refinansira skoro milijardu USD duga Kini za auto-put, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je za Reutres kazao da se nada da će kamata biti ispod jedan odsto.

Crna Gora je 2014. godine od Kine pozajmila 944 miliona USD za finansiranje 41 kilometra auto-puta, a tada je premijer bio sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Milatović je kazao da premijer Zdravko Krivokapić radi na tome da smanji troškove, s obzirom na to da kineski kredit ima dva odsto kamate, kao i da umanji valutni rizik, jer je pozajmica u dolarima, prenose Vijesti.

“Pregovaramo sa velikim brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Zasigurno ćemo to uraditi sa zapadnim bankama”, kazao je Milatović i dodao da traže kamatu manju od jedan odsto.

On je naveo da postoje tri opcije – refinansiranje, zamjena pozajmice ili kombinacija te dvije opcije.

“Vjerujemo da možemo da dobijemo mnogo bolje uslove. Veoma sam optimističan”, poručio je Milatović.

On nije želio da kaže imena evropska i američkih banaka, ali je rekao da bi rješenje moglo da bude tu uskoro, odnosno da se broji u sedmicama.

Milatović je kazao da se turistički sektor snažno oporavlja i da je turistička aktivnosti između 70 i 80 odsto one iz 2019, a da se potpuni oporavak očekuje do kraja naredne godine.

Vlada predviđa rast ekonomije od 10,5 odsto u ovoj godini sa inflacijom od oko dva odsto i rast ekonomije od šest do sedam odsto naredne godine.

Milatović je naveo da je Krivokapićeva Vlada naslijedila loše vođena državna preduzeća, pa ministri razmatraju mogućnosti kreiranja profesionalno vođenih nacionalnih holding kompanija koje bi upravljale imovinom.

“To je nešto što je Grčka radila u periodu oporavka. To je pravi način da bismo privatizovali neku imovinu i učinili neka preduzeća u državnom vlasništvu efikasnijim i na kraju dana obezbijediti povraćaj imovine za poreske obveznike. Neka imovina bi bila prodata, nekom bi upravljao holding”, saopštio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije