fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBiti što aktivniji u preduzetničkoj aktivnosti

Biti što aktivniji u preduzetničkoj aktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene bi trebalo da budu što aktivnije u preduzetničkoj aktivnosti, stvore uslove i pokrenu sopstveni biznis kako bi mogle dodatno da zarade za sebe i svoju porodicu, ocijenila je predsjednica Udruženja Vrijedne ruke Bihor iz Petnjice, Sabaheta Novalić.

Ona je kazala da kroz rad Udruženja, u kojem se niz godina bave proizvodnjom ručne radinosti, nastoje da podstaknu što više žena da se bave time i da prenose tradiciju s koljena na koljeno.

„Imamo jedan minipogon gdje žene svakodnevno rade na izradi čuvenog bihorskog ćilima i ručno čvorovanih tepiha od čiste prirodne vune. Vunu nabavljamo od poljoprivrednih proizvođača sa našeg područja, tako da i njima stvaramo bolje uslove kao poljoprivrednim proizvođačima da njihov višak otkupimo“, rekal je Novalić agenciji Mina-business.

Ona je dodala da u Udruženju imaju i drugi vid proizvodnje, odnosno heklanje, pletenje i tkanje i te radove izvode isključivo kod njihovih članica na terenu.

„To nam otežava jer je to područje Petnjice raštrkano. Sve to radimo sa mnogo volje i elana, da bi dodatno promovisali naše članice odnosno da bi one poslije njihovih kućnih poslova imali dodatno da zarade za sebe i svoju porodicu i steknu bolje znanje i iskustva iz ovih oblasti“, smatra Novalić.

Ona je kazala da su uvezivanje proizvodnje domaće radinosti sa poljoprivrednom proizvodnjom dvije osnovne grane za razvoj Petnjice odnosno bihorskog kraja.

„Dala bih savjet svim ženama da se što više i aktivnije uključe, ne samo da bi stekle znanje i iskustvo iz ove oblasti, nego bi im preporučili da one same stvore uslove i pokrenu neki svoj sopstveni biznis“, navela je Novalić.

Ona je izlagala svoje proizvode na nedavno održanom sajmu u tržnom centru Mall of Montenegro, koju je organizovala Asocijacija poslovnih žena u okviru projekta pod nazivom Jačanje konkurentnosti ženskih biznisa kroz direktnu podršku.

Program je realizovan uz finansijsku podršku Norveške, a omogućio je korisnicama podršku u vidu mentoringa, edukacije, kreiranja vizuelnog identiteta, izrade sajtova i promotivnog materijala.

„Što se tiče našeg nastupanja na ovim sajmovima, nama to mnogo znači, jer je ovo vid ne samo prodajnog nego i promotivnog karaktera. Na ovakvim sajmovina stičemo nova znanja i iskustva i neko nas u tom segmentu uvijek prepoznaje“, navela je Novalić.

Preduzetnica iz Nikšića, Lidija Giljen, bavi se preradom raznih plodova iz prirode i od njih pravi sokove, džemove i kompote.

„Moja želja je bila da ne dopustimo da propadaju plodovi koje nam daje priroda. Znamo da danas zdrava hrana utiče na zdravo tijelo, zbog čega sam počela da pravim sokove, džemove, kompote i pasterizovane salate“, rekla je Giljen agenciji Mina-business.

Ona je kazala da poseban akcenat stavlja na liniju sokova bez šećera, koje pravi od drenjina, ribizle i zove.

„Žene su dosta zainteresovane danas. Počele su da prave i kuvaju, tako da može od ovog da se napravi jedan dobar biznis u koji može da se uključi cijela porodica i da svi imaju neku dobit i profit“, navela je Giljen.

Ona je kazala da se ovim poslom bavi preko deset godina, a da je za njegovo započinjanje potrebna samo dobra volja.

„Prerada i obrada je jako mala zato što ako što više prerađujemo ono gubi svoje vitamine“, dodala je Giljen.

Preduzetnica Danka Mrdak bavi se proizvodnjom nakita od poludragog kamena.

„Moja prijateljica se bavila feng šuijem i imala je par kristala, kojima sam se tada počela diviti. Ideja mi ne fali, nego materijal, kopčice i ukrasni elementi, a onda mogu da pravim šta god hoćete“, kazala je Mrdak agenciji Mina-business.

Ona je navela da je uvijek gledala estetsku stranu i da samo pravi nakit, bez obzira na to što kamenje ima svoju priču, značenje i pozitivnu energiju.

„Pravim minđuše, ogrlice, narukvice, priveske, lančiće za naočare, što je moj patent“, rekla je Mrdak.

Ona je kazala da nema pomoćnike, već dok obavlja kućne poslove smišlja šta će da pravi.

„Nikad mi nije dosadno i uvijek mi je lijepo. Svaki taj kreativni rad čovjeka ispunjava i daje neku važnost, da se radi nešto korisno“, zaključila je Mrdak.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...