fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBez dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini

Bez dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini

Podgorica, (MINA) – Skupština u prvoj godini saziva nije uspjela da postane ključni politički forum za uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije, kao ni za rješavanje opasne društvene krize, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Skupština je, kako su kazali iz CDT-a, krenula pogrešnim putem kojim je išao i prethodni saziv.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica ocijenio je da je napravljen značajan korak naprijed u povećanju transparentnosti rada Skupštine, i da je djelimičan napredak ostvaren u jačanju njene kontrolne uloge.

On je kazao da poslanice i poslanici nijesu imali dovoljno autoriteta za pokretanje stvarnog dijaloga o komplikovanim problemima, čije rješavanje zahtijeva kvalifikovanu većinu.

“Skupština je, u prvih godinu rada, u tim oblastima imala samo epizodnu ulogu”, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da je jasno je da nema političke volje za izbornu reformu.

“Partijama su u protekloj godini bili mnogo važniji bojkoti, političke igre i nadgornjavanja od interesa zajednice i društva”, rekao je Koprivica.

Na taj način je izgubljeno dragocjeno vrijeme, kazao je Koprivica, ocijenivši da preostaje da se izborno zakonodavstvo, “ako ikad, mijenja u izbornim godinama”.

“Zato u ispunjavanju tog važnog političkog kriterijuma za članstvo u EU nijesmo napravili nikakav napredak”, istakao je Koprivica.

On je kazao da su se poslanice i poslanici ponašali po istom modelu, kada je riječ o izboru članova Sudskog savjeta.

“Zbog tog neodgovornog ponašanja, nastavila se praksa izgovora i okrivljavanja, dok reforma sudstva stoji”, naveo je Koprivica.

On smatra da je situacija slična i sa izborom sudija Ustavnog suda, kao i da se zbog ponašanja političkih elita polako klizi u dodatnu pravnu nesigurnost društva.

Takav položaj Parlamenta, dodao je Koprivica, nanosi štetu evropskom putu Crne Gore i onemogućava pozitivan uticaj na unutrašnju stabilnost.

On je kazao da nemogućnost rješavanja problema i institucionalna inferiornost Skupštine dovode do situacije da sve veći broj javnih aktera zagovara uključivanje međunarodne zajednice, kao posrednika u rješavanju društvene krize.

“Nažalost, dok potencijal za tenzije i sukobe svakim danom raste, sve smo bliži nekoj vrsti međunarodnog protektorata, a većina poslanika vlasti i opozicije igra samo njima poznate političke igre”, zaključio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radović i Bakić na turniru u Laškom

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijci, Filip Radović i Luka Bakić, od utorka do petka...