fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatvaraju se vrtići, svi koji dolaze iz Srbije u karantin

Zatvaraju se vrtići, svi koji dolaze iz Srbije u karantin

Podgorica, (MINA) – Sve javne i privatne predškolske ustanove u Crnoj Gori biće zatvorene zbog visokog epidemiološkog rizika, a sva lica koja budu dolazila iz Srbije biće upućena u karantin, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

Iz Vlade su saopštili da je radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori ograničeno do 24 sata.

„Mjera će se primjenjivati u narednih sedam dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mjere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primjena mjere biti produžena“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su podsjetili da privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima moraju posebno povesti računa o mjerama koje podrazumijevaju najviše četiri osobe za stolom, osim članova istog porodičnog domaćinstva, kao i na obavezu razmaka među stolovima od najmanje dva metra.

Iz Vlade su saopštili da je NKT na današnjoj sjednici odlučilo da,uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji, sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin.

Kako su naveli, Crna Gora ne zatvara granice za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor

„Zbog toga osobe koja ulaze u Crnu Goru iz Srbije do daljega neće biti upućena u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je za srijedu zakazan sastanak predstavnika NKT-a, Državne izborne komisije, nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim uslovima, na temu mjera koje je potrebno donijeti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces u okolnostima proširene infekcije.

Navodi se da je zbog složene epidemiološke situacije u sjevernom regionu odlučeno da se u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Andrijevici, Rožajam, Plavu i Gusinju rad ugostiteljskih objekata obustavlja na nedjelju dana.

Odlučeno je da se u Pljevljima zabrane okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, dok su vjerske zajednice su obavezne da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

“Zabranjen je prevoz u putničkom vozilu više od dvije odrasle osobe u isto vrijeme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i osoba koja obavljaju redovne radne zadatke, kao i kretanje i zadržavanje više od dvije osobe na otvorenom javnom mjestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i onih koji obavljaju redovne radne zadatke“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je na sjednici odlučeno da je u Pljevljima obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mjestu, a zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja osobama koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Kako je saopšteno, formirani su posebni timovi koji će od sjutra boraviti u opštinama sjevernog regiona radi pomoći, koordinacije i konsultacija sa lokalnim vlastima i medicinskim stručnjacima.

NKT je pozvalo još jednom državnu upravu i lokalnu samoupravu, privredna društva i preduzetnike da rad koji je moguće obavljati od kuće organizuju na taj način.

NKT je, na predlog Uprave policije, odlučilo da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra ove godine, ukoliko osoba na koje se dozvola odnosi zadovoljava sve ostale zakonom predviđene uslove.

„Odlučeno je da se nakon prethodnih sličnih mjera koje su donošene u vrijeme epidemije, i nakon današnje mjere, važenje dozvola za boravak stranaca nakon 30. septembra neće na ovakav način produžavati“, dodaje su u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je na sjednici razmotren izvještaj Uprave za inspekcijske poslove o aktivnostima preduzetim od 3. do 5. jula, odnosno nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U dva dana inspektori su izrekli 8,5 hiljada EUR kazni sa prekršajnim nalogom i to, Tržišna inspekcija 4.250 EUR, Turistička 3.550 EUR, dok je Inspekcija rada izrekla 700 EUR prekršajnih kazni“, navodi se u saopštenju.

Dodaje su da su među kažnjenima prodajni objekat i Delta Siti, dvije zlatare, jedna pekara, jedan frizerski salon i više preduzetnika drugih djelatnosti.

Najčitanije