fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajednički rješavati izazove u prosvjeti

Zajednički rješavati izazove u prosvjeti

Podgorica, (MINA) – Ministartsvo prosvjete i Sindikat prosvjete zajednički će rješavati izazove u obrazovnom sistemu, poručeno je na sastanku resornog ministra Damira Šehovića i v.d. predsjednice sindikalne organizacije Slavke Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović i Bošković su razgovarali o temama iz oblasti prosvjete i izazovima sa kojim se suočava obrazovni sistem u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Navodi se da je u fokusu sastanka bio model nastave za početak školske godine, preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ), položaj prosvjetnih radnika, kao i sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća.

“Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka IJZ, a istaknuta je važnost očuvanja zdravlja djece i zaposlenih u prosvjeti i svođenje eventualnih rizika po zdravlje na minimum.

Šehović i Bošković su, kako se navodi, razgovarali o dodatnom predstojećem opterećenju prosvjetnih radnika, načinima valorizacije istog, kao i o neophodnosti poštovanja svih prava zaposlenih u prosvjeti predviđenih kolektivnim ugovorom.

Razgovarano je i o nabavci računarske i druge opreme za škole, investiciji vrijednoj više od četiri miliona EUR.

Na sastanku je saopšteno da je u prethodne četiri godine zajednički napravljen značajan iskorak kada je riječ o položaju prosvjetnih radnika, poput povećanja zarada, većih izdvajanja za stambene potrebe.

Sa sastanka je poručeno da nema prepreka da se sa takvom praksom nastavi i da je takav odnos socijalnih partnera ključan za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...