fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabrinjava zloupotreba prava na SPI

Zabrinjava zloupotreba prava na SPI

Podgorica, (MINA) – Loša zakonska rješenja omogućila su da za devet mjeseci prošle godine državni budžet od samo jednog podnosioca zahtjeva za slobodan pristup informacijama bude umanjen za više od 110 hiljada EUR.

To je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode rekao predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Gjokaj.

Prema njegovim riječima, zloupotreba prava na slobodan pristup informacijama u avgustu prošle godine poprimila je zabrinjavajući karakter.

“Samo jedno fizičko lice koristilo je pravo na pristup informacijama sa ciljem blokade prvostepenog organa, a time i Agencije zbog nemogućnosti da u roku od 15 dana donese odluku u 1,7 hiljada predmeta”, kazao je Gjokaj.

On je apelovao na hitne izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojim bi se propisale odredbe o uvođenju instituta zloupotrebe prava, produžavanje rokova odlučivanja i oslobađanje od troškova postupka na svim nivoima.

“Na taj način bi se advokatima i svima koji zloupotrebljavaju ovo pravo onemogućilo pribavljanje materijalnih koristi na štetu budžeta Crne Gore”, rekao je Gjokaj, saopšteno je iz parlamenta.

On je naglasio da je Agencija ostvarila sve indikatore propisane Strategijom reforme javne uprave 2016-2020. sa posebnim osvrtom na smanjenje broja slučajeva ćutanja administracije za skoro 50 odsto, sa 941 predmeta u 2017. na 419 predmeta u 2018. godini.

Najveći napredak zabilježen je, kaže on, u smanjenju broja poništenih odluka od Upravnog suda Crne Gore, o čemu svjedoči podatak da je u 2018. godini poništeno samo 16 odsto odluka Savjeta Agencije.

“Ovakav uspjeh rezultat je sprovođenja Twinning light projekta, edukacije zaposlenih i posvećenosti svih ostvarivanju rezultata kojima bi se državna uprava učinila efikasnom i servisom građana”, rekao je Gjokaj.

Najčitanije