Naslovnica Crna Gora Zaborav žrtava bi bio sramota

Zaborav žrtava bi bio sramota


Podgorica, (MINA) – Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG), zbog epidemije koronavirusa, neće organizovati tradicionalnu manifestaciju u Spomen parku Pobrežje u Podgorici, povodom 11.jula – Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine.

“Na ovaj način se želimo pridružiti vanrednim naporima naših medicinara i svih neposredno uključenih u borbu protiv epidemije”, kaže se u saopštenju i poručuje da bi zaborav žrtava rata bila sramota.

Navodi se da za Forum Bošnjaka, 11. jul ostaje sinonim ne samo za genocid nad preko osam hiljada bošnjačkih civila likvidiranih u periodu od 11 – 19.jula 1995. godine na području Srebrenice, nego i stradanje na stotine hiljada ostalih civila, među kojima i njih više stotina iz, ili porijeklom iz Crne Gore.

“Kao i za čitavu posljednju jugoslovensku ratnu tragediju iz perioda: 1991 – 2001. čije nemjerljive posljedice i danas svi živimo, bez obzira da li je ko i koliko, uopšte, participirao u njihovom nastajanju”, kaže se u saopštenju.

FBCG smatra da bi zaborav žrtava – i u ovdašnjem tradicionalnom, i u civilizacijskom smislu – u najmanju ruku bila sramota.

Iz Foruma su se zahvalili svima koji su pomogli da se 11. jul, prije svega, rezolucijom evropskog parlamenta, od 15.januara 2009., proglasi za dan sjećanja na srebreničke, a, potom, i ukupnim duhom deklaracije Skupštine Crne Gore, od 9.jula 2009., proširi i na sjećanje na sve civilne žrtve ratova iz tog perioda.

“Pozivamo vas da se sami – makar prenošenjem istine mlađima – sjetite ovih žrtava, dižući, istovremeno, i glas protiv sve primjetnijeg povampirenja svijesti i zla, kojima su stradanje i gubitništvo bili i ostali jedina karakteristika”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije