fbpx
NaslovnicaCovid19Za kontakte i PCR pozitivne samoizolacija 21 dan

Za kontakte i PCR pozitivne samoizolacija 21 dan

Podgorica, (MINA) – Osobama koje su bile, ili se sumnja da su bile u kontaktu sa oboljelima od Covid19, ili sa onima za koje se sumnja da su inficirani, biće određena mjera samoizolacije u trajanju od 21 dan, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

NKT je, na predlog Instituta za javno zdravlje, odlučilo da izmjeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju osoba koje su bile, ili se sumnja da su bila u kontaktu sa oboljelima od Covid19, ili sa onima za koje postoji sumnja da su inficirani.

“Mjera samoizolacije određuje se u trajanju od 21 dan osobama koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu sa oboljelima od Covid19 ili sa onima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se mjera samoizolacije određuje do ozdravljenja, a najmanje 21 dan, osobama koje imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma.

„Mjera institucionalne izolacije određuje se u trajanju do navršenih 21 dan od dijagnostikovanja bolesti osobama koje su bile na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od 21 dan od dana dijagnostikovanja infekcije“, dodaje su saopštenju.

Ta mjera određuje se u trajanju do dobijanja jednog negativnog rezultata testa, ali ne kraće od 21 dan od dijagnostikovanja bolesti, osobama koje su bile na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju pozitivan rezultat kontrolnog testa.

Kako je saopšteno tim osobama može da se odredi i mjera samoizolacije, ako postoje uslovi za smještaj u samoizolaciju.

„Na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana“, navodi se u saopštenju.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja, privremenog su karaktera i primjenjivaće se dok postoji opasnost od unošenja, odnosno širenja zarazne bolesti novog koronavirusa.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...