fbpx
NaslovnicaCrna GoraČirgić: Od danas automatska ovjera zdravstvenih knjižica

Čirgić: Od danas automatska ovjera zdravstvenih knjižica

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) ukidanjem ovjere zdravstvenih knjižica štedi vrijeme građanima i omogućava im dostupniju i bržu zdravstvenu zaštitu, poručio je direktor Fonda, Sead Čirgić.

U Crnoj Gori od danas osiguranici više neće ovjeravati zdravstvene knjižice, već će sistem FZO, na osnovu podataka iz Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, vršiti njihovu automatsku ovjeru ili validaciju.

Čirgić je kazao da osiguranici od danas ne moraju i ne treba da dolaze na šaltere filijala Fonda.

“Ovo je benefit i za same osiguranika ali i zaposlene Fonda jer će biti rasterećeni pritiska osigranika. S druge strane, ovo je jedan korak manje za naše osiguranike ka ostvarivanju zdravstvene zaštite”, rekao je Čirgić agenciji MINA.

On je podsjetio da su građani, da bi mogli ostvariti zdravstvenu zaštitu, ranije morali da imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

“Uspostavili smo automatski sistem sinhronizacije podataka sa Ministarsvom unutrašnjih psolova u dijelu centralnog registar stanivnišrtvam i Poreskom upravom u dijelu registra obveznika uplate poreza i doprinosa.

On je kazao da je riječ o automatskoj verifikaciji zdravstvenih knjižica i da osigurnici u svakom momentu, preko servisa e-Osiguranje, koji je danas instaliran na portalu e-Zdravlje, mogu vidjeti da li je njihova knjižica validna ili nije.

“Na ovaj način štedimo vrijeme našim građanima i omogućavamo im dostupniju i bržu zdravstvenu zaštitu”, ocijenio je Čirgić.

Kako je objasnio, svi podaci dostupni su na punktovima zdravstvenih ustanova tako da zdravstveni radnici mogu vidjeti da li je knjižica odiguranika validna nili ne.

Čirgić je saopštio da pin kod koji su osiguranici do sada dobijali od izabranog ljekara od danas mogu dobiti i na šalterima filijala Fonda.

“Rastrećenje radnika smo već zamijenili novim obavezama, a s druge strane, ovo je benefit za osiguranike jer mnogo prije mogu doći na šalter Fonda nego do izabranog ljekara gdje ipak trebaju zakazati pregled da bi dobili pin kod”, naveo je Čirgić.

Najčitanije