fbpx
NaslovnicaCrna GoraVećinska podrška ulasku Crne Gore u EU

Većinska podrška ulasku Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Sva istraživanja pokazuju da građani većinski podržavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju(EU), ali i da je stabilan trend povjerenja u EU, saopštio je član Upravnog odbora renomirane međunarodne agencije Ipsos Adria, Srđan Bogosavljević.

On je kazao da je Crna Gora po mnogo čemu specifična i jedinstvena, ali to se nalazi van javnomnjenjskih stavova, „prije svega u prirodnom i istorijskom nasleđu“.

„U javnom mnjenju srećemo različite kombinacije već viđenog iako je stav, da, smo mi posebni itekako rasprostranjen. No, uprkos tom stavu o posebnosti, istina je da je u Crnoj Gori proevropsko raspoloženje veoma visoko i veoma stabilno“, rekao je Bogosavljević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, na pitanje vezano za ulazak u EU ali i na pitanje o generalnoj ocjeni EU u Crnoj Gori oba indikatora su uvijek iznad 60 odsto.

„Što je bitno različito i bolje nego u Srbiji, ali je nalik ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana“, kazao je Bogosavljević.

Opstanak iste, kako je naveo, ili gotovo iste vladajuće koalicije i uporna nastojanja iste ili gotovo iste garniture u opoziciji jedna je od karakteristika koja u Crnoj Gori dugo traje.

On smatra da kada se ocjenjuju ličnosti, ima dosta onih koji uživaju simpatije građana, ali kada se traži osoba od najvećeg poverenja, onda je tu neprikosnoven predsjednik Milo Đukanović.

„Slično je i sa strankama, puno opozicionih stranaka ima vidljivost, ali i velike oscilacije, kao da se opoziciono biračko tijelo pomjera od jednih ka drugima i nazad“, kazao je Bogosavljević.

Nasuprot njih je, kako je rekao, vlast gde Demokratska partija socijalista (DPS) ima stabilno i lojalno biračko telo, te iako nema natpolovične rejtinge ipak je ubjedljivo pojedinačno najjača stranka i teško može biti ugrožena bez ozbiljnih programskih i političkih konsolidacija na opozicionoj strani.

„U proteklih godinu dana DPS je stabilan sa izuzetno visokim stepenom lojalnosti birača i kreće se u rasponu između 37 i 41 odsto opredijeljenih birača. Već duže se na drugom mjestu smjenjuju Demokratski front (DF) i Demokrate pri čemu je poslednjih par mjeseci jasno uočen trend rasta DF-a i pad Demokrata“, kazao je Bogosavljević.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...