fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstoličenje bi bio simbol pristanka na okupaciju

Ustoličenje bi bio simbol pristanka na okupaciju


Podgorica, (MINA) – Ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog na Cetinju bio bi simbol pristanka na okupaciju, saopšteno je danas na protestu u Prijestonici.

Sa skupa je poručeno, da Cetinju nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavke crkve (SP) Joanikija, koje je najavljeno za 5. septembar.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, poručili su okupljeni građani.

Oni smatraju da je ustoličenje na Cetinju potrebno kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

“Okupaciju onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, saopšteno je na skupu.

Građani su poručili da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad upatanje u “srpski svet”.

“Crna Gora može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjesku ili nacionalnu pripadnost jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska”, kazali su okupljeni građani.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović, rekao je da današnjim protestom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja, poručio je.

On je poručio da sebe svjesna i nepobijeđena Crna Goro “neće njihov 5. septembar”.

Vušurović je kazao da to ne daju temelji Crnojevića države i Dvora.

“Temelji pod Cetinjskim manastirom u koji bi, nedostojan. Ne da zvono Ivanovo, Tvoje zvono, koje Ti i danas, osviještena Crna Goro, i pretopljeno, zvoni na nauk, buđenje i nepokor, jer je nedostojan”, rekao je Vušurović.

foto: MINA

On je poručio da današnjim protestom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja.

“Svakojega Crnogorca molim i zaklinjam neka svaki stoji s mirom i neka trpi kako i ja trpim, zašto znam da će naše trpjenje bolje za nas biti, nego li ikakva naša osveta”, kazao je Vušurović.

Nedjeljko Krivokapić iz Herceg Novom, rekao je da očekuju podrsku međunarodne zajednice i svih drzava regiona i clanica NATO pakta.

“Mi smo danas prićerani uza zid zato se moramo braniti ili prostati da nestanemo kao nacija”, kazao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije