fbpx
NaslovnicaCrna GoraUpisano 50 hiljada birača više nego punoljetnih građana

Upisano 50 hiljada birača više nego punoljetnih građana


Podgorica, (MINA) – Transparentan i tačan birački spisak osnovni je preduslov koji se mora ispuniti kako bismo imali fer izbore u skladu sa demokratskim načelima i prinicipima, kazao je, izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On je ocijenio da su poslednje izmjene i dopune Zakona o biračkom spisku, koje su usvojene krajem prošle godine, korak unazad u procesu stvaranja kvalitetnije kontrole biračkog spiska, ali i povjerenja građana u izbore i institucije.

Mikić je za „Dan“ kazao da je neophodno stvoriti uslove zainteresovanim stranama da imaju adekvatan način kontrole biračkog spiska i mogućnost da prate tačnost ovog registra kroz direktnu komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

On je ocijenio da su izmjene ovog zakona koje su izvršene krajem 2018. i krajem 2019. godine bile više tehničkog karaktera i da nijesu doprinijele poboljšanju biračkog spiska.

“Apsurdno zvuči podatak da je prema popisu stanovništva 2011. godine utvrđeno da Crna Gora ima oko 620 hiljada stanovnika, od toga 474.665 punoljetnih, dok je broj birača tada bio oko 506.211. Razlika između broja birača i broja punoljetnih građana 2011. godine je iznosila 31.554″, naveo je Mikić.

On je kazao da su sada u birački spisak upisana 541.232 birača, što znači da je razlika između broja punoljetnih stanovnika i broja upisanih birača preko 50 hiljada.

Od predsjedničkih izbora 2013. godine do ovih poslednjih u aprilu 2018. godine, broj birača se povećao za čak 21.194, odnosno sa 511.405 na 532.599. U Crnoj Gori mnogo brže raste broj birača nego broj punoljetnih građana, što je samo po sebi apsurdno i paradoksalno. Ili građani Crne Gore ne umiru ili neko vodi netačan birački spisak”, istakao je Mikić.

Najčitanije