fbpx
NaslovnicaCrna GoraUNICEF pokreće onlajn kampanju o vakcinaciji

UNICEF pokreće onlajn kampanju o vakcinaciji

Podgorica, (MINA) – Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) pokrenuće globalnu onlajn kampanju sa ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta.

Iz te organizacije su saopštili da će, usljed rastućih pojava bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, tokom kampanje „VakcineDjeluju“ koristiti društvene medije kako bi podigli svijest roditelja da vakcine štite njihovu djecu.

Iz UNICEF-a su naveli da je Svjetska zdravstvena organizacija ove godine proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja, odnosno oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina, jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Navodi se da je širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta.

„Zbog toga UNICEF u srijedu pokreće globalnu kampanju sa ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta“, kaže se u saopštenju.

Načelnik imunizacije UNICEF-a, Robin Nandi, kazao je da je cilj da se svijest o tome pomoću platforme „Vakcine Djeluju“ brzo proširi među korisnicima interneta.

„Vakcine su bezbjedne i spašavaju živote. Ova kampanja je prilika da se svijetu pokaže da društveni mediji mogu biti moćna sila za promjene i dati roditeljima pouzdane informacije o vakcinama“, rekao je on.

Iz UNICEF-a su naveli da medijska pismenost omogućava roditeljima da kritički analiziraju sve medijske poruke i prepoznaju lažne vijesti, što u slučaju imunizacije ima ključni efekat po zdravlje djece.

„Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji i drugim temama, treba vidjeti ko je izvor informacije i koliko je pouzdan, kao i šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka, u ovom slučaju ljekara“, kaže se u saopštenju.

Svjetska nedjelja imunizacije obilježava se svake godine kako bi se podigao stepen svijesti o prednostima imunizacije.

„Vakcinama se djeca štite od bolesti i smrti. Svake godine vakcine spašavaju do tri miliona života, odnosno više od pet života svakog minuta svakog dana“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je stvaranje onlajn i oflajn okruženja koje podržava vakcine i pravo na zdravlje svakog djeteta kolektivna odgovornost svakog društva.

„Ona podrazumijeva da svaki pojedinac stane u odbranu nauke i prava svakog djeteta na vakcine i na zdrav život“, zaključili su iz UNICEF-a.

Najčitanije