fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčesnike u deportaciji Bošnjaka dovesti pred lice pravde

Učesnike u deportaciji Bošnjaka dovesti pred lice pravde

Podgorica, (MINA) – Crnogorski nadležni organi ponovo treba da aktuelizuju proces povodom deportacije bošnjačkih civila u Bosnu i Hercegovinu (BiH), kako bi se pred lice pravde doveli svi koji su učestvovali u tom zločinu, kazali su iz Bošnjačke stranke (BS).

Oni su naveli da je ovih dana tačno dvadeset osam godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u BiH, zahvaćenu ratom.

“Više desetina izbjeglih Bošnjaka – muslimana nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u BiH u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nijesu pronađeni”, kazali su iz BS.

Prema njihovim riječima, taj ratni zločin još uvijek nije kažnjen u skladu sa međunarodnim pravom.

“Tražimo od nadležnih organa da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji način učestvovali, doveli pred lice pravde”, kazali su iz BS.

Oni su naveli da je riječ o teškom i nezamislivom zločinu, suprotnom svim međunarodnim konvencijama, i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog.

Iz BS su apelovali na poslenike javne riječi da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, i da se kroz sudski epilog utvrdi krivična odgovornost počinitelja i nalogodavaca.

“Očekujemo da će nakon izbora novog Vrhovnog državnog tužioca doći do ponovne tužilačke istrage u ovom slučaju. Takođe, podržavamo ideju da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, kazali su iz BS.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...