Naslovnica Crna Gora U Rosariju otvoren trg Crna Gora

U Rosariju otvoren trg Crna Gora


Podgorica, (MINA) – U Argentinskom gradu Rosario u provinciji Santa Fe, otvoren je trg “Crna Gora”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Trg, čije je otvaranje inicirala Crnogorska zajednica Provincije Santa Fe, otvorili su član gradskog vijeća grada Rosario Karlos Kardoso, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ambasador Crne Gore u Argentini Srđan Stanković.

Iz Uprave za dijasporu saopšteno je da je Mitrović ukazao na važnost veza i saradnje Crne Gore i Argentine.

Mitrović je ukazao i da prijateljske veze i dobre odnose dvije države koje povezuje veliki broj potomaka crnogorskih iseljenika nastanjenih na tom području.

On je istakao da crnogorska dijaspora, bez obzira gdje se nalazi, nosi Crnu Goru u srcu i predstavlja most saradnje sa državom prijema.

Mitrović je rekao da je otvaranje trga sa nazivom matične države u gradu u kojem danas živi čak druga, treća i četvrta generacija crnogorskih iseljenika još jedan dokaz iskrenog osjećanja i privrženosti zemlji svog porijekla koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Navodi se da su, imajući u vidu važnost ostvarivanja direktnog kontakta sa dijasporom, Mitrović, Stanković i samostalna savjetnica u Upravi Milica Radojičić sa predsjedništvom i članovima Crnogorske zajednice Provincije Santa Fe razgovarali o stanju i prilikama među dijasporom i budućim aktivnostima ove zajednice.

Mitrović je kazao da se nada da će buduća saradnja sa Upravom za dijasporu biti i plodotvornija nakon ostvarivanja ličnih kontakata i veza između predstavnika dijaspore i predstavnika države Crne Gore.

Mitrović je prisutne upoznao sa trenutnim aktivnostima ovog organa, kao i budućim planovima na ostvarivanju i jačanju saradnje sa našom dijasporom u Latinskoj Americi.

“Apostrofirao je mogućnost učešća organizacija dijaspore sa ovog kontinenta na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata odnosno programa organizacija dijaspore koji će, po put, biti raspisan polovinom marta”, kaže se u saopštenju.

Mitrović je pozvao članove zajednice da, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Argentini, osmisle i kandiduju projekte koji će biti od značaja za očuvanje kulture, identiteta, jezika i tradicije zemlje svog porijekla.

On je ukazao na druge djelatnosti i aktivnosti Uprave za dijasporu i moguća polja saradnje naročito u dijelu očuvanja i njegovanja jezičkog identiteta koji je od posebne važnosti za našu dijasporu na tom području.

U cilju boljeg upoznavanja sa strukturom i potrebama naše dijaspore u ovoj državi, Mitrović je članove zajednice upoznao i sa projektom web evidencije kojoj se može pristupiti sa sajta Uprave za dijasporu.

“Mitrović je istakao da geografska udaljenost više nije prepreka za ostvarivanje plodne saradnje i informisao dijasporu da im Uprava, u okviru svojih zakonskih nadležnosti i materijalnih mogućnosti, stoji na raspolaganju po svim pitanjima od njihovog interesa”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije