fbpx
NaslovnicaCrna GoraHitno staviti van snage odluke o razrješenju direktora

Hitno staviti van snage odluke o razrješenju direktora

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore u hitnom postupku treba da stavi van snage odluke koje su omogućile smjenu direktora i imenovanja vršilaca dužnosti direktora u osnovnim i srednjim školama, poručeno je sa današnjeg protesta u Podgorici.

Više desetina građana okupilo se ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, protestujući zbog, kako su naveli, skandaloznih naimenovanja u školstvu.

Građani su nosili transparente “Svi ste vi Leposavić”, “Donji veš je okej, fašizam nije okej”, “Ne damo đecu u četnike”, “Ministarstvo etničkog čišćenja”.

Predsjednik savjeta Građanske inicijaive „21.maj“, Miodrag Živković, poručio da je Crna Gora izložena fašisoidnim idejama i da građani to ne žele.

„Vrijednosti koje se baštine u Crnoj Gori su na udaru velikosprskog projekta koji od 30. avgusta prošle godine satire i mrcvari Crnu Goru“, kazao je Živković.

On je rekao da su zahtjevi okupljenih da se u parlamentu stave van snage odluke koje su omogućile „sječu“ direktora, i sve odluke o imenovanjima.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković je kazala da je SDP podnio zahtjev za interpelaciju i razrješenje ministarke Vesne Bratić.

„Niko nam neće urušavati obrazovni sistem i institucije Crne Gore i udarati na naš nacionalni crnogorski identitet. To neka bude svima jasno“,kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da neće dopustiti širenje četničke, kleronacionalističke ideologije.

„A zvaničnoj Srbiji poručujemo, niti će biti srpskog svijeta, niti Velike Srbije“, zaključila je Vuksanović Stanković.

Okupljeni su poručili da se, kao najvažniji resor za društvenu zajednicu, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta „okreće mračnim ideologijama”.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je da Bratić ima namjeru da na rukovodeće pozicije u obrazovnom sistemu dovede kontroverzne ličnosti, i poručio da to ne može da se desi.

„Kap koja je prelila čašu bilo je imenovanje Rade Višnjić, osobe koja je više puta zloupotrebljavala djecu, namećući im svoja politička i vjerska uvjerenja“, kazao je Zirojević.

Zirojević je rekao da problem nijesu privatni materijali opscene prirode, već to što se radi o osobi „sporne civilizacijske i ideološke orijentacije“.

„Sa odlaskom Vesne Bratić, mora otići i onaj koji je na to mjesto imenovao, njen mentor, Zdravko Krivokapić i cjelokupna Vlada Crne Gore“, kazao je Zirojević.

Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković je poručio da je promjena koju traže smjena Vlade i aktuelne vlasti.

„Nama nije stalo samo do smjene ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, Rade Višnjić i Gorana Kikovića“, rekao je Zeković.

Cilj protesta je, kako je kazao, da razobliče pseudograđanske i pseudoevropske strukture, koje se predstavljaju kao crnogorske.

Izvršni direktor Udruženja Luča, Nebojša Mrvaljević, kazao je da rezultati izbora ne daju za pravo Vladi da uništava sistem vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori.

„Ne pristajemo da preko naše đece, preko našeg obrazovnog sistema realizujete velikosrpski nacionalizam i projekat srpski svet“, rekao je Mrvaljević.

On je ocijenio da je vrijeme za kraj aktuelne vlasti.

„Krajnje je vrijeme za spas građanske, demokratske i multikulturalne Crne Gore“, poručio je Mrvaljević.

Potpredsjednik Liberalne partije Jovan Rabrenović rekao je da je protest okupila „velika nesreća koja je zadesila Crnu Goru 30. avgusta“.

On je kazao da je Crna Gora doživjela da se danas u njenim institucijama nalaze oni koji podržavaju fašizam.

„Tužilaštvo, sudstvo i policija ne rade ništa da bi kaznili organizatore i vinovnike najstrašnijih fašističkih pirova po Crnoj Gori, ne samo zadnjih godinu dana, nego u zadnjih deset godina“, rekao je Rabrenović.

Građanska aktivistkinja Aida Petrović je kazala da je Bratić priznala da je napravila još jednu grešku u nizu, kada je imenovala Višnjić za vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole u Baru, a zatim pod pritiskom javnosti opozvala njenu kandidaturu.

„Znamo da to nije slučajnost, niti da je to greška ministarke Bratić, već sastavni dio politike koju uporno i beskrupulozno nastoji da sprovodi na štetu Crne Gore“, rekla je Petrović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije