fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Broćancu kod Nikšića i dalje teška situacija

U Broćancu kod Nikšića i dalje teška situacija

Nikšić, (MINA) –Pripadnici Direktorata za vanredne situacije i nikšićke Službe zaštite i spašavanja obišli su domaćinstva u Broćancu, u kome je dio kuća pod vodom do krovova, od kako su zbog nevremena izbile podzemne vode i napravile jezero duboko do 15 metara.

Pripadnik Direktorata za vanredne situacije, Nikola Blečić, koji sa svojim i kolegama iz Službe zaštite i spasavanja danima obilazi ugrožena područja i pomaže mještanima, rekao je da se situacija prati i da je stanje redovno.

On je naveo da je u Broćancu nivo vode isti kao prethodnog dana, ali da će, sa obzirom na to da se očekuju padavine i danas i sjutra, biti u pripravnosti.

Blečić je istakao da stoje na raspolaganju svim građanima i da im se za sve što bude trebalo mogu obratiti na broj telefona 112 ili 123.

“Prati se situacija i imamo informaciju da je u selu Srni Do stanovništvo evakuisano, da su zapravo sami napustili svoje objekte, tako da nema ugroženih života, već je ugrožena imovina“, rekao je Blečić i dodao da će u toku dana obići i to mjesto.

Kako je naveo, u Broćancu su danas obišli dvije porodice Nikolić koje su odsječene od svijeta.
“Nijesu ugroženi, imaju sve što im treba za sada“, kazao je Blečić.

foto: MINA

Kako je dodao, za sada treba da se dostavi hrana za stoku.

On je dodao da je današnja posjeta Broćancu, udaljenom oko 15 kilometara od Nikšića, dio njihovih redovnih aktivnosti na terenu.

U nikšićkom selu Broćanac, na brdu iznad naraslog jezera, ostalo je odsječeno četvoro mještana od ostatka sela.

Do njih su novinari došli zahvaljući spasilačkim ekipama, koje su ih morale prevesti čamcima, jer se drugačije ne može.

U jednoj od kuća, 80-ogodišnja Marija Nikolić, kazala je da takvu situaciju ne pamti, kao ni niko od mještana.

Upitana kako funkcioniše, sa obzirom na to da su kao odsječeni od svijeta, ona je odgovorila da ih je zadesila velika muka, posebno što nema struje.

„Bili smo napunili zamrzivač sa hranom i tri frižidera, a sada sve da se baci. Šta snađe čovjeka, ali se mora trpjeti. Nikada ništa nijesam tražila od države, pa neću ni sada, jer imam tri sina i njihove porodice“, kazala je Nikolić.

U obližnjoj vikendici ostala je i Plana Nikolić sa suprugom, koji su nakon odlaska u penziju došli u rodni Broćanac.

„Branili smo imanja koliko se moglo cijelu noć od poplave. Kada je svanulo vidjeli smo da do stare kuće od vode ne možemo doći i nije bilo nimalo lako to gledati, ali je najvažnije kada su čeljad dobro, sve će se ostalo namiriti“, kazala je Plana Nikolić.

Prema njenim riječima, sreća je što imaju vodu sa Bistijerne, mada je zbog nestanka struje već četvrti dan hrana uništena.

„Veliki je problem, ali nam je okolo preko brda dolazio jutros sin i unuk i donijeli nam najpotrebnije, samo ne daj Bože da se razbolimo, no eto ima ljekova“, kazala je Plana Nikolić.

Ona je istakla da im je i prije nevremena glavni problem bio put od crkve ka kućama, a posebno se, kako je navela, plaši šta će se desiti sa prilazima nakon nevremena.

Na području Nikšića je, zbog nevremena, voda prodrla u 47 kuća i poplavila imanja u naseljima Mokra Njiva, Brezovik, Gornje Polje, Miločani, Zavrh i Glibavac.

Najčitanije