fbpx
NaslovnicaCrna GoraTerapeuti obučeni za sprovođenje Bobat metode u rehabilitaciji

Terapeuti obučeni za sprovođenje Bobat metode u rehabilitaciji

Podgorica, (MINA) – Crnogorski terapeuti uspješno su završili obuku neurorazvojnog Bobat koncepta za rad sa djecom i odraslima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora je saopšteno da su 20 fizioterapeta i jedan logoped, koji su prošli taj vid edukacije, ospobljeni za rad, prije svega, sa djecom uzrasta do 15 godina, koja imaju teškoće u razvoju, bilo da koriste usluge fizikalne rehabilitacije na lokalnom nivou ili u ustanovama tercijarnog nivoa u Podgorici i Igalu.

„Primjenom naučenih vještina polaznici će značajno povećati kvalitet svoje usluge na radnim mjestima kao što su centri za djecu sa posebnim potrebama na primarnom nivou zdravstvene zaštite, sekundarnom i tercijarnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Kurs je održan u Institutu Simo Milošević u Igalu, a obuku su sprovodili medicinski profesionalci iz Ljubljane na čelu sa Nedom Rotar.

Iz Ministarstva su kazali da je taj vid obuke dio kontinurane medicinske edukacije koju sprovodi taj resor u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama, a za šta je država ove godine izdvojila pola miliona EUR.

Svi polaznici kursa dobili su Certifikat EBTA (European Bobath Tutors Association) ,kao potvrdu uspješno završene edukacije.

„Ova edukacija podrazumijeva teoretsko i praktično usvajanje koncepta dijagnostike i terapije po Bobath metodi koja je svjetski priznat pristup liječenju neuromišićnih oboljenja djece i odraslih“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Bobat koncept je interdisciplinaran, holistički i problem-solving pristup u procjeni i tretmanu pojedinca sa ograničenim sposobnostima za potpuno učestvovanje u aktivnostima svakodnevnog života, zbog oštećenja.

Riječ je o neurološkim oštećenjima koja nastaju zbog povrede mozga, tokom trudnoće, porođaja ili u novorođenačkom dobu.

Vrste oštećenja mogu biti izražene u motoričkom ponašanju, komunikacijskim sposobnostima, senzornoj i kognitivnoj funkciji uzrokovanoj poremećajem centalnog nervnog sistema.

Bobat koncept se temelji na podrobnoj analizi i razumijevanju senzomotornih funkcija, tonusa i obrazaca kretanja, te njihovog uticaja na svakodnevni život djeteta.

“Uključuje cijelu osobu, a naglasak je na pokretu, funkcionalnoj aktivnosti i na koordinaciji obrazaca kretanja. Pomaže djetetu da dobije veću kontrolu nad svojim tijelom u interakciji sa okolinom”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se ranim uključivanjem djeteta u terapiju i pravilnom rehabilitacijom koja koristi rezervne potencijale centralnog nervnog sistema, može postići potpuno uklanjanje odstupanja u razvoju djeteta ili smanjenje kasnijeg invaliditeta.

Najčitanije