fbpx
NaslovnicaCrna GoraSud poništio odluku Skupštine o razrješenju Gorana Đurovića

Sud poništio odluku Skupštine o razrješenju Gorana Đurovića

Podgorica, (MINA) – Osnovni sud u Podgorici poništio je odluku Skupštine o razrješenju Gorana Đurovića sa funkcije člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) naveli su da je sud našao da je prilikom razrješenja Đurovića, koji je izabran u Savjet kao predstavnik nevladinih organizacija (NVO), Skupština proizvoljno primjenila Zakon o sprječavanju korupcije, umjesto posebnog zakona – o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je jedini propisivao razloge za razrješenje članova Savjeta te medijske kuće.

„Osnovni sud u Podgorici, sudija Radovan Vlaović, utvrdio je da je Skupština nezakonito razriješila funkcije člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića i poništio je odluku o njegovom razrješenju”, kaže se u saopštenju.

Sud je, kako se navodi, utvrdio da članu Savjeta mandat može prestati samo u postupku predviđenom Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji na uži način od Zakona o sprječavanju korupcije određuje šta je to sukob interesa koji bi mogao dovesti do razrješenja člana Savjeta te medijske kuće.

Iz HRA su rekli da Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao lex specialis propis za imenovanje i razrješenje članova Savjeta RTCG, taksativno nabraja razloge koji predstavljaju osnov za razrješenje, a razlog koji je primjenila Skupština za razriješenje nije propisan kao razlog u tom Zakonu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije