fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: NATO će pomagati članicama tokom bezbjednosne krize

Stoltenberg: NATO će pomagati članicama tokom bezbjednosne krize


Brisel, (MINA) – Crna Gora može računati na NATO, kao što NATO može računati na Crnu Goru, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović boravi danas u Briselu, u radnoj posjeti NATO-u.

Stoltenberg je čestitao treću godišnjicu stupanja Crne Gore u Alijansu i kazao da je članstvo dobro za bezbjednost i prosperitet zemlje.

“Investicije iz zemalja članica NATO-a su se duplirale, tokom pandemije koronavirusa članice su pomagale opremom i finansijski”, naveo je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je poručio da će NATO nastaviti da pomaže zemlje članice tokom bezbjednosne krize.

“Tokom pandemije su koristili propagandu da potkopaju naše odnose. Oni koji žele da nas dijele, neće uspjeti”, poručio je Stoltenberg.

Đukanović je kazao da se tokom prethodne tri godine članstva partnerstvo Crne Gore i NATO-a dodatno učvrstilo.

“Vjerujem da smo se učešćima u zajedničkim aktivnostima dokazali kao pouzdan partner. To se pokazalo kroz učešće u raznim misijama – u Avganistanu, Kosovu, Letoniji, kao i u pripremama za misiju u Iraku”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora podnijela nacionalni plan do 2024. kojim, kako je naveo, pokazuje čvrstu riješenost da ispuni obaveze u pogledu ravnopravnog nošenja tereta u finasiranju Alijanse.

Đukanović je zahvalio NATO-u na pomoći pruženoj Crnoj Gori tokom epidemije koronavirusa.

„Iza nas je prva najteža faza, faza borbe za ljudke živote. Crna Gora je pokazala visok stepen društvene odgovornosti, kompetentnosti ključnih državnih sistema. Prije nekoliko dana proglasili smo kraj epidemije i Crnu Goru korona free destinacijom“, kazao je Đukanović.

On je naveo da su pred Crnom Gorom ključni izazovi u oblasti ekonomije i brzom oporavku svih ekonomskih resursa.

„Pred nama su i redovni parlamentarni izbori koji se trebaju održati u ovih nekoliko mjeseci i potrebno je oduprijeti se pritiscima koji žele da osujete evrointegracije“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, važno je da se izbori dogode u uslovima pune ekonomske i socijalne stabilnosti.

Đukanović je kazao da se poštovanje Crne Gore prema onome što je evroatlantska tekovina samo pojačalo tokom prethodne tri godine članstva, i da je to i formula kvalitetnije budućnosti regiona.

Kako je naveo, uzrok svih naših problema je dugo izbivanje zemlja Zapadnog Balkana izvan vrijednosti tekovina evroatlanste zajednice.

“Drago nam je da više nijesmo najmlađa članica NATO saveza, pozdravljamo ideju da vrata NATO-a ostanu otvorena za dalje širenje. Vjerujem da je jedini dobar izbor dalji put ka evropskim i evroaltlanstkim integracijama. Nadam se da ćemo ubuduće savladati sve izazove koji se tiču bezbjednosti našeg regiona ali u u svijetu i uopšte”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...