fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpremni profesionalno da odgovore na problem vršnjačkog nasilja

Spremni profesionalno da odgovore na problem vršnjačkog nasilja

Podgorica (MINA) – Osnovna škola “Vuk Karadžić” spremna je da profesionalno odgovori na problem vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz te obrazovne ustanove, u kojoj je danas prezentovano Uputstvo za postupanje u takvim situacijama.

Uputstvo školama – Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja, obavezno se koristi za prepoznavanje svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Kako je saopšteno, uputstvo propisuje koje su obaveze i odgovornosti svih u ustanovi, preventivne aktivnosti, postupci i mjere koje treba preduzeti kad se uoči nasilje.

Iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” kazali su da se smjernice odnose na sve vrste nasilja koje škola primijeti, a koje su detaljno opisane u uputstvu.

Oni su naveli da naglasak nije samo na fizičkom nasilju koje je najlakše prepoznati, već na svim oblicima nasilja.

“Psihološkom, finansijskom i materijalnom, seksualnom, o kojima se najmanje govori kao i o elektronskom nasilju koje je najzastupljenije, a čije simptome je najteže prepoznati”, naveli su iz škole.

Pored vršnjačkog nasilja, kako je saopšteno, jednaka pažnja se posvećuje nasilju zaposlenog nad djetetom, odraslog izvan ustanove nad djetetom, te pojavi vandalizma i štete.

Direktorica Osnovne škole Vuk Karadžić Svetlana Drobnjak kazala je da je rad na prevenciji, ozbiljan pristup i podjela odgovornosti u svakom, eventualnom, obliku nasilja u njihovoj j školi nije novina koja će početi od primjene ovog Uputstva.

„Uputstvo smo shvatili kao dobar pokazatelj i dobar vodič, za eventualne nedoumice i praćenje koraka koje nam donosi novi, odlučniji, oblik borbe sa svim oblicima nasilja, kazala je Drobnjak.

Ona je rekla da u školama treba znati da odnos djeteta koje trpi nasilje i djeteta koje se ponaša nasilno može biti veoma dugo skrivan i nevidljiv za nastavnike, roditelje, pa čak i stručnjake.

„Obaveza svih nas je da stvorimo atmosferu u skladu s pravilima i vrijednostima koja će i te skrivene i potisnute slučajeve izvući na svjetlost dana i svim zaposlenim dati priliku da reaguju, otklonimo oblike nasilja i pružimo podršku“, smatra Drobnjak.

Kako je kazala, i školi kontinuirano unapređuju znanja koja doprinose da ta ustanova bude bezbjedno, sigurno i pozitivno okruženje za učeničko obrazovanje i vaspitanje.

Najčitanije