fbpx
NaslovnicaCrna GoraSekulić: Vjerujem u dobru volju partija koje participiraju u radu Odbora

Sekulić: Vjerujem u dobru volju partija koje participiraju u radu Odbora

Podgorica, (MINA) – Zamjenik predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Predrag Sekulić kazao je da vjeruje u dobru volju svih partija koje participiraju u radu tog skupštinskog tijela i da će doći do konsenzualnih rješenja bez obzira na to koji je zakon u pitanju.

On je rekao da je uobičajena praksa da Skupština uvijek nakon parlamentarnih izbora radi na novom izbornom zakonodavstvu.

„Sada je sve to malo drugačije. Mi smo iz vlasti prešli u opoziciju. Zaista vjerujem da smo poslije puno izmjena svih ovih zakona došli do zakona koji su, prema ocjenama i OEBS-a i Savjeta Evrope, u najboljoj evropskoj praksi“, kazao je Sekulić agenciji MINA.

Izborni zakoni, kako je naveo, svakako da mogu biti unaprijeđeni i biće razmatrani svi predlozi, bez obzira na to da li dolaze od vlasti ili opozicije.

„Vjerujem, računajući na sastav Odbora, da će Odbor biti korektan u svom radu i da ćemo veoma brzo završiti i ponuditi parlamentu na usvajanje konsenzusom sve zakonske akte koji su predviđeni“, kazao je Sekulić.

Na pitanje da li smatra da je moguće postići saglasnost oko izmjena krovnog Zakona o izboru odbornika i poslanika, on je odgovorio potvrdno.

„Zaista vjerujem u to, zato što smo imali prilike da čujemo sve ono što su naše kolege iz sadašnje parlamentarne većine ranije govorile na račun tog zakona i vjerujem da su sva rješenja koja su predlagana u tom periodu na tragu najbolje evropske prakse. Sa druge strane, niko neće imati ništa protiv takvih rješenja“, naveo je Sekulić.

On je rekao da su uoči prošlih parlamentarnih izbora bili spremni da usvoje ta rješenja, ali, kako je kazao, nažalost njihove kolege iz tadašnje opozicije nijesu bile prisutne u parlamentu, tako da je taj zakon ostao bez nekih novih rješenja.

„Zaista vjerujem u dobru volju svih partija koje će participirati u ovom Odboru i zaista vjerujem da ćemo najzad doći do nekih konsenzualnih rješenja, bez obzira na to koji je zakon u pitanju“, istakao je Sekulić.

Vlada je krajem marta usvojila informaciju o planiranim izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Upitan za komentar, Sekulić je naveo da je u Odluci o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, za koju su glasali i parlamentarna većina i opozicija, jasno stavljeno do znanja koji su zakoni u nadležnosti tog radnog tijela.

„Tako da čini mi se da ovaj potez Vlade nikako ne ide u pravcu dobrih odnosa ovdje u parlamentu, iz prostog razloga, kažem još jednom, što odluka koju je usvojila Skupština ne daje prostora Vladi da se bavi ovim zakonima“, rekao je Sekulić.

Zakonom o registrima prebivališta i boravišta propisano je da crnogorski državljanin, koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, može odjaviti prebivalište.

Odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta propisana je obaveza odjave prebivališta iz Crne Gore crnogorskog državljanina, koji se iseljava da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi.

Zadaci Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu su, između ostalog, definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta.

Zadatak tog privremenog radnog tijela je i analiza primjene zakona o ličnoj karti i o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna zakona ukoliko se ispostave korisnim ili neophodnim za realizaciju postavijenih ciljeva.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu trebalo bi da završi rad na izmjenama zakona iz oblasti izbornog procesa do kraja juna.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...