fbpx
NaslovnicaCrna GoraSAD spremne da pomognu u reformi pravosuđa i odblokiranju poglavlja 23

SAD spremne da pomognu u reformi pravosuđa i odblokiranju poglavlja 23

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da pomognu u reformi pravosuđa i odblokiranju pregovaračkog poglavlja 23, poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vlade, konstatovano da će saradnja Crne Gore i SAD-a u oblasti reforme pravosuđa, ispunjenja mjerila u poglavljima 23 i 24 i optimizacije i reforme pregovaračke strukture i njenog usklađivanja sa Novom metodologijom, biti prioriteti u odnosima dvije države.

Rajnke je pozdravila opredjeljenje nove Vlade da se fokusira na ubrzanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU).

Ona je naglasila značaj reforme pravosuđa i izbora kompetentnih profesionalaca na važne pozicije u pravosudnom sistemu.

“Ambasadorka je najavila nastavak podrške SAD-a nastojanjima crnogorskih institucija da ostvare konkretne rezultate, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kaže se u saopštenju.

Marović je rekla da je u fokusu pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU ispunjenje privremenih i dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

“Osim podrške Unije na tom putu, Crna Gora izuzetno cijeni i podršku SAD-a kao strateškog partnera“, kazala je Marović.

Ona je pojasnila da su za napredak u poglavlju 23 neophodna ključna imenovanja u pravosuđu.

Marović je navela da kao nekadašnji član te radne grupe ima jasnu sliku i viziju kako pregovaračka struktura treba da izgleda kako bi bila prilagođena Novoj metodologiji proširenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije