fbpx
NaslovnicaCrna GoraRespiratori prodati drugoj kompaniji u Srbiji

Respiratori prodati drugoj kompaniji u Srbiji


Podgorica, (MINA) – Respiratori koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) naručio od predstavnika švedskog proizvođača, a koji je trebalo da budu isporučeni iz Beograda, bili su pod blokadom za izvoz i prodati su drugoj kompaniji u Srbiji.

To je crnogorskom FZO saopšteno iz kompanije Farmont iz Danilovgrada, koja je dobavljač i sa kojim je zaključen ugovor o isporuci svih respiratora.

Dobavljač je informisao FZO i Ministarstvo zdravlja da ne može da isporuči respiratore, jer ga je predstavništvo proizvođača, čije je sjedište u Beogradu, obavijestilo da je Vlada Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme.

„Roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i dogovorenu određenu valutu plaćanja, a nije ni dolazila do srpske granice, već se nalazila na carinskom lageru u Beogradu“, naveli su iz kompanije Farmont.

Kako su kazali, tri respiratora nalazila su se u Beogradu, a dva u Zagrebu.

Iz te kompanije rekli su da je roba preuzeta iz Zagreba i da je već isporučena zdravstvenima institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu prilikom njenog preuzimanja nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri.

Kako su objasnili, razlog je taj što je predmetna roba, odnosno tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz.

„U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji“, kazali su iz kompanije Farmont.

Iz FZO kazali su da su u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme.

Kako su naveli, određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra.

„Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju“, rekli su iz FZO.

Najčitanije