fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Đukanović da odustane od opstruiranja Vlade

Radulović: Đukanović da odustane od opstruiranja Vlade

Podgorica, (MINA) – Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da se nada da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odustati od bilo kakvih planova daljeg opstruiranja rada Vlade, što bi, kako je ocijenio, moglo da dovede do protesta i eventualno destabilizacije.

Radulović je u intervju za Dojče Vele kazao da je nakon događaja iz februara prošle godine postalo jasno da Đukanović neće pomoći tranziciji vlasti i još uvijek na svakom koraku pokušava da je opstruira.

On je istakao da nova crnogorska Vlada ne podržava taktiku ukopavanja u rovove i beskrajne igre moći.

„Zato su predsjednik i potpredsjednik Vlade, (Zdravko) Krivokapić i (Dritan) Abazović, kao i predsjednik parlamenta (Aleksa) Bečić, uputili predsjedniku poziv za otvorene razgovore o kohabitaciji. Ne iz slabosti, nego zato što se osećaju odgovornim za svoju zemlju“, rekao je Radulović.

On je kazao da Crna Gora ima „doktrinu nultog problema“ sa svim susjedima u regionu koji možda i nije najzahvalniji za promovisanje takve doktrine.

“Crna Gora, iako nije snažna ekonomski ili vojno, ipak svojim primjerom želi da utiče na odnose u regionu. To se odnosi i na Srbiju s kojom želimo da imamo najbolje odnose zasnovane na principu dvije nezavisne zemlje, međusobnom poštovanju i zasnovane na principu nemiješanja u unutrašnje stvari“, kazao je Radulović.

Kako je rekao, još je važnije da dvije države imaju odnose zasnovane na nivou sistema, „dakle da bez obzira na to ko je na vlasti, čak i ako se vladajući ne slažu po svim pitanjima, budu bliske i sarađuju“.

„I u tom smislu bih htio da kažem da nova vlada u potpunosti želi da resetuje odnose sa Srbijom i da krene ispočetka“, rekao je Radulović.

On je podsjetio da je uputio poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da dođe u Podgoricu, a isto je i premijer Krivokapić učinio pozvavši srpsku premijerku Anu Brnabić da dođe u Crnu Goru krajem mjeseca.

„Mislim da su to neki znaci prijateljstva koje Crna Gora kao dobar susjed pruža prema Srbiji“, ocijenio je Radulović.

On je najavio u posjetu za nedjelju dolazi makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Radulović je kazao da posjetom Nemačkoj šalje i jasan signal u kojem smjeru želi da ide Crna Gora, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Ovo je i prilika da se zahvalimo Njemačkoj na podršci koju nam pruža na putu u EU, ali i na podršci novoj crnogorskoj vladi u njenom nastojanju sprovođenja reformi”, kazao je ministar.

On je najavio da planira da u dogledno vrijeme, s obzirom na glavni spoljnopolitički cilj evropske integracije, posjeti i druge ključne zemlje EU.

Radulović je kazao da je za Crnu Goru EU mnogo više od ekonomije, mnogo više od visokih plata i trgovine.

„Za nas je EU ideja. A ideju ne možete da diskreditujete novcem. Vjera u tu ideju u Crnoj Gori je velika i mislim da će još dodatno rasti. Mi ne odbijamo ništa a priori, ali ekonomski prostor je za nas nešto što mi već imamo kroz mnoge bilateralne ugovore“, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, nekakvo vječno čekanje moglo bi da umanji vjeru u tu evropsku ideju kod građana. „Mi naše međusobne probleme moramo da rješavamo i bez pritiska EUi to stalnim dijalogom“.

„Kada govorimo o konkretnim državama, mislim da bismo u nastupajućem periodu trebalo da se fokusiramo na Bosnu i Hercegovinu (BiH). Svi mi u regionu trebalo bi da pomognemo BiH da postane što funkcionalnija i da uhvati korak s drugim državama kada je riječ o evrointegraciji“, kazao je Radulović.

On je dodao da je za to potreban regionalni pristup, ali i prisustvo EU.

Najčitanije