fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Božović nije trebalo da iznosi stavove o Podgoričkoj skupštini

Radulović: Božović nije trebalo da iznosi stavove o Podgoričkoj skupštini

Beograd, (MINA) – Ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je protjeran iz Crne Gore, nije trebalo da iznosi stavove koji mogu biti osjetljivi po unutrašnji konsenzus države domaćina, ocijenio je crnogorski ministar spoljnih poslova Ðorđe Radulović.

On je u intervjuu za beogradsku Politiku rekao da nova Vlada Crne Gore pruža ruku pomirenja Srbiji, navodeći da je prethodna vlast požurila da, neposredno pred stupanje na dužnost nove vlade, dodatno zategne odnose s Beogradom.

Radulović je, kako prenosi Tanjug, kazao da je vlast „koja je držala fotelju 30 godina, rušila preostale veze”, i na kraju protjerala Božovića.

Međutim, kazao je Radulović, Božović je znao da se kreće “po minskom polju” izjavama o Podgoričkoj skupštini na kojoj je 1918. godine odlučeno o pripajanju Crne Gore Srbiji, što je prethodna vlast poništila.

Prema riječima Radulovića, protjerivanje ambasadora je posljednja mjera koju bi trebalo izbjegavati, i definitivno nije primjerena zemljama koje žele da grade dobrosusjedske odnose.

„Kao što bih možda drugačije postupio da sam tada bio ministar, tako i da sam bio na mjestu ambasadora Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osjetljivi po unutrašnji konsenzus države domaćina”, rekao je Radulović.

Kako je naveo, potrebno je jačati dobrosusjedsku saradnju po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari.

“U tom smislu, treba prepoznati i poziv premijera Zdravka Krivokapića premijerki Ani Brnabić da u januaru posjeti Crnu Goru, kao i moj telefonski poziv ministru Nikoli Selakoviću u drugoj nedjelji mog mandata s namjerom da pružim ruku i da krenemo iz početka”, kazao je Radulović.

On je dodao i da će se vrlo rado odazvati pozivu da dođe u Beograd, čim se steknu uslovi.

Govoreći o dvojnom državljanstvu građana Srbije koji imaju crnogorsko porijeklo, Radulović je kazao da će se, ukoliko bude obostrano konstatovano da postoji interesovanje za nastavak pregovora o tom pitanju, razmotriti dalji koraci u tom pravcu.

Najčitanije