fbpx
NaslovnicaCrna GoraPripadnost zajednici najrazvijenijih garancija nezavisnosti

Pripadnost zajednici najrazvijenijih garancija nezavisnosti

Podgorica, (MINA) – Dugoročna garancija nezavisnosti obnovljene na referendumu 21. maja 2006. godine je pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje baštine i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva, kazao je premijer Duško Marković.

On je, povodom 13 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, poručio da je 21. maja 2006. godine ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i država vraćena na svjetsku političku mapu.

„Naša zemlja se tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti, a svi događaji koji su uslijedili potvrdili su ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta, Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju (EU)“, rekao je Marković na prijemu na Cetinju povodom Dana nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikomi demokratskom snagom građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku, ispravljena je stogodišnja nepravdu.

Marković je naveo da je Crna Gora na bolnom iskustvu kroz koje je prošla kroz svoju istoriju naučila najvažniju lekciju – „Da nezavisnost obnovljena na referendumu 21. maja nije jednom za svagda data“.

„I da je njena dugoročna garancija pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje ne samo baštine već i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva“, naglasio je on.

Marković je kazao da je Crna Gora okrenuta budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti, ne zaboravljajući najsvjetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost crnogorskog naroda.

„Ne zaboravljajući tradicije koje su iznjedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja započnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vrijedne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera“, dodao je Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio na uspjehe koje je Crna Gora postigla, pri čemu je posebno istakao članstvo u NATO-u i odlične rezultate na ekonomskom planu.

„Ponosni smo i na stope ekonomskog rasta koje su već treću godinu zaredom među najvećima u Evropi. Samo na temelju tako dinamičnog rasta ekonomije možemo garantovati bolji životni standard svih naših građana. Jednako i na jugu, i na sjeveru, kao rezultat ravnomjernog regionalnog razvoja i snažnog investicionog zamaha“, rekao je Marković.

Kako je naveo, Crna Gora je i veliko gradilište, a istovremeno i prestižna turistička i rastuća investiciona destinacija.

„Dakle, Crna Gora danas i Crna Gora prije trinaest godina ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu, a da se ne vide. Mogu jedino da ne žele da se vide“, rekao je premijer.

Marković je kazao da je Crna Gora vidno ojačala institucije za šta je potvrda i nedavna presuda u najkompleksnijem sudskom procesu u njenoj istoriji.

„Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo „snagom institucija”. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na državu i njeno postojanje2, poručio je on.

Kako je naveo Marković, potvrđeno je da je Crna Gora država koja ima sposobnost i moć da odbrani sebe i od najtežih terorističkih prijetnji i da počinioce takvih djela privede pravdi.

Premijer je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.

„I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana”, kazao je Marković.

Da bi taj cilj bio postignut, kako je naveo, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu.

“Jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi“, zaključio je Marković.

Najčitanije