11 C
Podgorica
October 31, 2020.
Naslovnica Crna Gora Primili više od 2,1 hiljadu poziva ove godine

Primili više od 2,1 hiljadu poziva ove godine

Podgorica, (MINA) – Nacionalna SOS linije za žrtve nasilja u porodici primila je od januara do avgusta ove godine 2.110 poziva, što je deset odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović agenciji MINA kazala je da je najveći broj poziva bio iz Nikšića i Podgorice.

„Od gradova sjeverne regije najviše poziva je iz Bijelog Polja, Berana i Pljevalja, a iz južne regije iz Budve, Herceg Novog i Bara“, navela je Međedović.

Kako je kazala, SOS telefon Nikšić je putem besplatnog, anonimnog servisa Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici, u periodu od kad traju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, od marta do avgusta, primio 1.726 poziva za pomoć i podršku.

Ona je rekla da je to za 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Pomoć je zatražilo 220 žena što je za deset odsto veći broj u odnosu na isti period prošle godine, kada je pomoć zatražilo 198 žena“, navela je Međedović.

Ona je kazala da SOS telefon Nikšić iz godine u godinu registuje pomake u postupanju.

“Problem je što i dalje postoji prostor da postupanje službenika policije zavisi od ličnih kapaciteta i stavova. Postupak se najčesće zasniva na iskazu žrtve i počinioca, eventualno ljekarskom nalazu. Izostaje prikupljanje drugih dokaza, fotoelaborat mjesta gdje se nasilje desilo, pronalaženje eventualnih svjedoka”, objasnila je Međedović.

Prema njenim riječima, policijski službenici rijetko izdaju naredbu udaljenje nasilnika iz stana.

“Izostaje i podnošenje zahtjeva sudovima za prekrsaje za izricanje zaštitnih mjera (udaljenje iz stana, zabrana priblizavanja, uznemiravanja i uhodjenja) nasilniku prije ili u toku postupka iako je to jedan od najefikasnijih načina osiguranja bezbjedosti i sigurnosti žrtava”, navela je ona.

Međedović smatra da posebno zabrinjava praksa policijskih sluzbenika u situacijama kada žrtva podnese prijavu, a nasilnik kontraprijavu.

“Ne prave procjenu ko je primarni agresor već procesuiraju oboje čime se žrtva izlaze sekundarnoj viktimizaciji od strane institucija, obeshrabruje da ponovo podnese prijavu, a šalje se i obeshrabrujuca poruka drugim žrtvama”, kazala je Međedović.

Najčitanije

Najviše aktivno oboljelih u Sloveniji i Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – U regionu je najviše aktivno oboljelih od kovid-a 19 na 100...