fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrebno osvježiti Mješovitu komisiju

Potrebno osvježiti Mješovitu komisiju

Podgorica, (MINA) – Poštovanje Temeljnog ugovora za Jevrejsku zajednicu izuzetno je važno, a da bi se nastavila njegova implementacija u potpunosti potrebno je osvježiti Mješovitu komisiju, poručeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića sa predsjednicom Jevrejske zajednice Crne Gore, Ninom Ofner Bokan.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao potpunu spremnost i potrebu da se što prije obrazuje i upotpuni Mješovita komisija, kako bi sve tačke iz Temeljnog ugovora sa Jevrejskom zajednicom doživjele potpunu i suštinsku realizaciju.

On je izrazio veliko poštovanje prema jevrejskoj kulturi i duhovnosti jevrejskog naroda čiji je uticaj od neprocjenjive važnosti za svjetsku zajednicu, ali i za prostor i narode današnje Crne Gore, gdje su zabilježeni prvi materijalni tragovi Jevrejske zajednice još iz antičkih vremena.

“Premijer je sa ponosom istakao činjenicu da je Crna Gora jedna od rijetkih država, čiji vladari, ali ni narodi, u svojoj prošlosti, ni u savremenom razdoblju, nijesu pokazivali netrpeljivost ili diskriminaciju u odnosu na stanovništvo jevrejskog porijekla, a što je bilo imanentno mnogo prosperitetnijim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Ofner Bokan je kazala da je poštovanje Temeljnog ugovora za Jevrejsku zajednicu izuzetno važno.

„Da bi se nastavila njegova implementacija u potpunosti, potrebno je osvježiti Mješovitu komisiju“, rekla je Ofner Bokan.

Ona je navela da se nada da će tu proceduru završiti vrlo brzo.

„Naš primarni cilj jeste izgradnja sinagoge, koja će, kako kaže Vrhovni rabin Crne Gore Lucijano Moše Prelević, biti kuća molitve i učenja, ali i duhovni i arhitektonski ukras Podgorice i Crne Gore“, poručila je Ofner Bokan.

Ona je zahvalila Krivokapiću na izuzetnoj saradnji i navela da je zadovoljna što status Jevreja u Crnoj Gori od crnogorskog naroda nikada nije doveden u pitanje niti jednim ciljanim postupkom, ni onda kada Zajednica institucionalno nije bila definisana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije