fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrebna rigoroznija primjena mjera

Potrebna rigoroznija primjena mjera

Podgorica, (MINA) – Aktuelna epidemiološka situacija ozbiljan je izazov na koji crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku pruža adekvatan odgovor, ocijenili su predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), ukazujući da su potrebni rigoroznija primjena i poštovanje svih donešenih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas, na njegovu inicijativu, predsjednika NKT-a Milutina Simovića, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, šefa medicinskog kriznog štaba Nermina Abdića i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu.

Predstavnici NKT-a ocijenili su da nedisciplinovan i neodgovoran odnos dijela javnosti doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori.

„Oni su zahvalili Đukanoviću na njegovom angažovanju na domaćem i međunarodnom planu za nabavku i donaciju vrijedne opreme, ističući da aktuelna situacija predstavlja ozbiljan izazov na koji zdravstveni sistem u ovom trenutku, zahvaljujući dobroj organizovanosti, pruža adekvatan odgovor“, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a kazali su da su pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze i odgovoran odnos građana tokom prvog talasa potvrda da Crna Gora ima kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana.

Prema njihovim riječima, nakon toga, nepoštovanje preporuka i mjera doprinijelo je usložnjavanju epidemiološke situacije, kakva je danas.

Predstavnici NKT-a su, imajući u vidu realnu opasnost od još intenzivnijeg širenja epidemije, čemu svjedoče i nedavni događaji u državi, ukazali na potrebu rigoroznije primjene i poštovanje svih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije.

Članovi tog tijela su upoznali Đukanovića sa trenutnim stanjem sa kojim raspolaže zdravstveni sistem kada je u pitanju spremnost bolničkih kapaciteta za prijem kovid pacijenata, zaštitne opreme, medicinskog materijala, broja respiratora.

Oni su ocijenili da se, za sada, u cjelosti može odgovoriti aktuelnoj situaciji.

Đukanović je ocijenio da treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema i energičnijom akcijom uraditi sve da se u najvećoj mjeri zaštiti zdravlje građana Crne Gore.

Kako je naveo, zajedničkom sinergijom i energičnom akcijom u primjeni i poštovanju mjera, može se prevazići aktuelna epidemiološka situacija i sačuvati zdravlje i životi svih građana.

„Imajući u vidu ozbiljnost aktuelne situacije, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, kao i da ključni izazovi tek slijede, naglasio je da je izuzetno važno da svi povratimo visok nivo discipline i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili o potrebi pronalaženja pristupa primjeni održivih i učinkovitih mjera za suzbijanje širenja korona virusa, bez obzira na nivo restriktivnosti, imajući u vidu tendenciju širenja i nove masovne klastere zaraze uzrokovane događajima i okupljanjima visokog rizika.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u tome prepoznao ključni odgovor.

On je kazao da NKT radi u punom mandatu, uprkos činjenici da je aktuelna Vlada u tehničkom kapacitetu, i da stoga ima i posebnu dužnost prema crnogorskim građanima.

„Dodatno je konstatovana potreba konzistentnog pristupa u primjeni mjera u svim oblastima, pri čemu se za njihovu održivost treba primarno voditi zdravstveno epidemiološkim, a zatim i ne manje važnim socio-ekonomskim razlozima“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije