fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoštovanjem preporuka opasnost svedena na minimum

Poštovanjem preporuka opasnost svedena na minimum

Podgorica, (MINA) – Odlaganjem letova i poštovanjem preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti potencijalna opasnost od korona virusa biće svedena na minimum, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Danilo Orlandić.

Iz ACG obavijestili su građane da će određeni letovi ka sedam evropskih zemalja biti otkazani u ovom mjesecu zbog sprječavanja širenja korona virusa, kao i iz komercijalnih razloga pojedinih avio kompanija uslijed nastalih okolnosti.

Orlandić je kazao da će odlaganjem letova i poštovanjem preporuka potencijalna opasnost od novog virusa biti svedena na minimum.

Iz ACG rekli su da se, osim konstantne komunikacije sa aviokompanijama sa kojima se usaglašavaju koji letovi moraju da budu otkazani, na crnogorskim aerodromima sprovodi posebna provjera putnika i pojačana kontrola u zavisnosti od destinacije sa koje putnik dolazi.

Iz ACG kazali su da je u petak dvoje crnogorskih državljana koji su sletjeli iz Beča, stavljeno pod pojačan sanitarni nadzor na Aerodromu Podgorica, zbog sumnjivih simptoma.

Kako su naveli, nakon izvršenih kontrola od strane epidemiologa, sanitarnih inspektora i negativnih testova na korona virus, putnici su pušteni kući.

Ministarstvo zdravlja privremeno je zabranilo putovanja iz Crne Gore u najpogođenije zemlje u kojima vlada epidemija korona virusa, Italiju, Španiju, Južnu Koreju, Iran, Kinu i pokrajinu Hubei.

Prema novoj Naredbi, iz Crne Gore zabranjena su putovanja i u Japan, Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Dansku i Austriju, a putnici/povratnici u međunarodnom saobraćaju iz tih zemalja biće stavljeni pod pojačan sanitarni nadzor.

ACG obavijestili su avio kompanije koje su saobraćale ka crnogorskim vazdušnim lukama o Naredbi Ministarstva zdravlja.

Kako su naveli, mjera je proslijeđena avio kompanijama Montenegro Airlines, Air Serbia, Lot Polish Airlines, Raynair, Turkish Airlines, Wizz Air i Austrian Airlines.

Iz ACG kazali su da će sa Aerodroma Tivat biti otkazani letovi 20. marta iz Barija odnosno za Bari, kompanije Montenegro airlines (MA), kao i 27. marta.

Navodi se da se 27. marta otkazuje let MA na relaciji Napoli – Tivat – Napoli.

“U petak je donešena zabrana slijetanja i polijetanja avio kompanije “Freebird Airlines” koja nije redovni avio prevpznik, na aerodromima Podgorica i Tivat, do 19. marta”, dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju linije vezane za Podgoricu, suspenduju se letovi aviokompanije Turkish airlines sa Istanbulom, 22. marta i 25. marta.

Otkazani su letovi “Ryanair-a” iz/za Bolonje/u, kao i linija sa Barselonom.

Od 15. do 25. marta otkazani su letovi kompanije “Wizz air” Milano – Podgorica – Milano.

Nacionalni avioprevoznik “Montenegro airlines” neće letjeti za Beč od danas do 28. marta.

Ta kompanija otkazala je sve letove za Cirih, Pariz i Frankfurt do 1. aprila.

Sa Ljubljanom MA neće saobraćati 16, 17, i 24. marta, a otkazane su konekcije i sa Barijem i Rimom, 22. marta, odnosno 27. marta.

Svi letovi operatera Alitalija za mart su otkazani.

Iz ACG zamolili su građane da uslijed vrlo promjenljivih okolnosti prate stanje letova na sajtovima avio – kompanija sa kojima lete, odnosno kod kojih su kupili karte.

“Molimo takođe da putnici provjeravaju i ovdje navedene letove, kako uslijed eventualnih izmjena ne bi trpjeli štetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz ACG apelovali su na putnike da poštuju preporuke nadležnih institucija o prevenciji zaraze korona virusom .

“Vjerujemo da ćemo odgovornim ponašanjem i solidarnošću potencijalnu opasnost svesti na minimum, shvatajući da je naše zdravlje najveća vrijednost koju imamo”, ističe se u saopštenju.

Najčitanije