fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbori u srijedu o predlogu da lokalni izbori budu 30. oktobra

Odbori u srijedu o predlogu da lokalni izbori budu 30. oktobra

Podgorica, (MINA) – Skupštinski odbori u srijedu će razmatrati dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da se izbori u Podgorici i još 13 opština budu održani 30. oktobra.

Dopune Zakona predložila je nova parlamentarna većina, o čemu če se poslanici izjasniti na planarnoj sjednici u četvrtak.

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

U obrazloženju se podsjeća na Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2020. godinu u kojem se navodi da “uprkos međupartijskom sporazumu da se lokalni izbori održavaju istog dana, pravni okvir još predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima”.

Skupština je u decembra 2020 godine, formirala Odbor za svebuhvatnu izbornu reformu koji je, kako se navodi, dobio zadatak da pripremi zakonodavne reforme do kraja 2021. godine.

“Zbog nepostojanja konstruktivnog angažovanja svih parlamentamih aktera nije došlo do političkog dijaloga, pa Odbor za sveobuhvatnu izbomu reformu nije ispunio zadatak stvaranja normativnog okvira za održavanje svih redovnih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporake OEBS/ODIHR-a”, kaže se u dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Navodi se da je predsjednik Crne Gore, u skladu sa svojim Ustavnim nadležnostima, raspisao izbore za odboraike u pojedinim skupštinama jedinica lokalnih samouprava.

“Uzimajući u obzir da slijedi raspisivanje izbora za ođbornike i u drugim skupštinama jedinica lokalnih samouprava, predlaženo je da se objedini održavanje izbora u 14 jedinica lokalnih samouprava u istom danu, za 30. oktobar”, kaže se u obrazloženju.

Poslanici Danijel Živković, Miloš Konatar, Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić i Dragan Ivanović zatražili su parlament o ovoj temi raspravlja po hitnom postupku.

“Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, zbog političkog ambijenta, nije pripremio normativni okvir za održavanje izbora u jednom danu, a uzimajući u obzir činjenicu da je predsjednik Crne Gore već raspisao izbore za jedan broj jedinica lokalnih samouprava u različitim terminima, neophodno je zakonsko rješenje usvojiti po hitnom postupku”, kaže se u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...