fbpx
9.9 C
Podgorica
December 6, 2021.
Naslovnica Crna Gora Eskobar: Vlada će imati podršku SAD sve dok je demokratska

Eskobar: Vlada će imati podršku SAD sve dok je demokratska

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore imaće podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost države, kazao je Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijel Eskobar.

On je, na 2BS Forumu, kazao da je jedino rješenje tenzija na Blakanu članstvo zemelja regiona u Evropskoj uniji (EU).

„Uvijek smo vjerovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU“, rekao je Eskobar, saopšteno je iz Atlantskog saveza.

Eskobar je, iako smatra da se američka politika prema regionu nije mijenjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostavi vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija, najavio intenzivnije prisustvo i posvećenost SAD-a regionu.

On je istakao i jasan fokus samog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena na to područje.

Na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dosegnu stabinost, on je kazao da SAD raspolažu velikim budžetom, koji može da im pomogne da podrignu zacrtane rezulatate.

Eskobar je rekao da na višem nivou koriste svaku priliku da podstaknu evropske partnere da ubrzaju proces integracija na Balkanu, koji je, kako je kazao, region izutetnih potencijala.

Komenatrišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je rekao da SAD imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru.

On, kako je saopšteno, pravi razliku izmedju proruskih i prosrpskih snaga.

„Prospske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a“, rekao je Eskobar.

Eskobar je dodao da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

On je potvrdio da su na poslednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgovrici, dodajući da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crmoj Gori treba da je budu svjesni.

Kako je kazao, NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka vlada treba da bude svjesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Eskobar je rekao da sadašnja situacija na Blakanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama, kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo je mnogo onih koji su te tenzije htjeli da iskoriste.

„Od Dejtona naovamo ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjećete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija, rekao je on.

Zato, kako je kazao, evropskim partnerima pominju potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Blakan uvijek visoko na agendi kada sa njima razgovaraju.

Eskobar je rekao da je ubijeđen da će Evropa shavatii ogromni potencijal Balkana i da će za tri godine to područje biti prosperitetni region.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Praznična čarolija uz neograničeni internet u Telenoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Telenor, u okviru praznične ponude koja je dostupna od 1. decembra,...