fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS i URA nijesu zainteresovani za institucionalno djelovanje

DPS i URA nijesu zainteresovani za institucionalno djelovanje

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret URA nijesu zainteresovani za institucionalno djelovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, kao što je ideja o manjinskoj vladi, ocijenili su iz kabineta premijera Zdravka Krikokapića.

Oni su kazali da tome svjedoče sinoćnji televizijski nastup potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i poruka koju je u četvrtak na Tviteru /Twitter/ naveo gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, da se o inicijativi Vlade za skraćenje mandata Skupštini ne može raspravljati ukoliko na zakazanoj sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik.

To, kako su kazali iz kabineta, svjedoči da “novi koalicioni partneri nijesu zainteresovani za institucionalno djelovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, kao što je ideja o novoj – antiustavnoj – manjinskoj vladi”.

“Više je nego očigledno da će nova zajednička aktivnost koalicije DPS-URA biti udruženi bojkot vanredne sjednice Skupštine, koju je inicirala Vlada, a na kojoj će se raspravljati o dva izrazito važna institucionalna pitanja”, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta premijera su istakli da u potpunosti razumiju poruke uvaženih međunarodnih partnera da se problemi trebaju rješavati unutar institucija.

Ali, prema njihovim riječima, sinhronizovane najave Vukovića i Abazovića o onemogućavanju kvoruma, odnosno bojkotu sjednice, dovode do nezaobilazne blokade Skupštine već pri prvoj vanrednoj inicijativi.

“Dodatno, kada je centralna institucija blokirana, ona nije u mogućnosti da obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, pa se stoga upravo od strane koalicije DPS-URA nameću vaninstitucionalna rješenja”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da, na svu sreću, Ustav Crne Gore prepoznaje građanina kao nosioca suvereniteta i zaštitnika izborne volje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...