fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitika proširenja neće biti zanemarena

Politika proširenja neće biti zanemarena

Podgorica, (MINA) – Politika proširenja, usljed izazova širokih razmjera kakav je pandemija koronavirusa, neće biti glavna tema predstojećeg polugodišta, ali to pitanje neće ostati zanemareno na agendi prioriteta predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije (EU), kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je naveo da je Vlada Njemačke na sjednici održanoj 24. juna ove godine usvojila Program predsjedavanja Njemačke Savjetom EU, u kojem je istaknuta posebna odgovornost Unije za zemlje Zapadnog Balkana (ZB).

„U Programu predsjedavanja takođe se ističe da Njemačka zagovara vjerodostojnu perspektivu članstva u EU država ZB, uz zapažanje da je njihovo dalje približavanje EU u interesu ne samo ZB, već da je to i strateški interes Unije“, rekao je Drljević agenciji MINA.

Kako je naveo, zbog situacije koja je nastala usljed pandemije COVID-19 za očekivati je da će pažnja u narednih šest mjeseci prvenstveno biti posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa i oporavku ekonomije koja je u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata.

Drljević je dodao da ne treba zaboraviti da Njemačka teži da tokom svog predsjedavanja definiše odnose EU s Velikom Britanijom, kao i da će poseban fokus biti na usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira Unije 2021-2027.

„Ipak, uvjereni smo da Njemačka, kako za vrijeme presjedavanja Savjetom, tako i kao aktivna i uticajna članica EU, prati pregovore sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona, te da će na pravi način prepoznati napore koje ulažemo na planu reformskih aktivnosti“, kazao je Drljević.

On je naveo da se Crna Gora, nakon otvaranja poglavlja 8, okreće sljedećoj, veoma zahtjevnoj fazi postepenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja, pa je u tom cilju maksimalno usmjerena na ispunjenje preostalih obaveza iz završnih mjerila.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije