NaslovnicaCrna GoraPojedine odredbe ugovora potrebno usaglasiti sa pravnim sistemom Crne Gore

Pojedine odredbe ugovora potrebno usaglasiti sa pravnim sistemom Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Pojedine odredbe prvobitnog Nacrta temeljnog ugovora potrebno je usaglasiti sa pravnim sistemom Crne Gore, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u pismu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju, dodajući da su posrijedi više tehničke, nego suštinske izmjene.

Kako je saopšteno iz Vlade, u pismu koje je Krivokapić uputio Porfiriju dato je obrazloženje Vladinih predloga za izmjene prvobitnog Nacrta temeljnog ugovora.

Te izmjene odnose se na, kako se navodi, potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i na dodatna terminološka pojašnjenja određenih rješenja.

“U prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi se pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ukazano i da korišćenje termina „mjere bezbjednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut.

Dodaje se da, kada je u pitanju određivanje strana potpisnica ugovora i uslova za građenje objekata vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ukazano je da u prvobitnom Nacrtu ugovora rješenja nijesu u saglasnosti sa važećim članovima 10 i 42 stav 4 Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“U pismu premijera ukazuje se na potrebu dorade odredbe ugovora koja se tiče posebne zaštite imovine Crkve, a koja ujedno predstavlja i kulturnu baštinu države, te se upućuje na primjenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na pitanje restitucije crkvene imovine, u pismu se, kako je saopšteno iz Vlade, navodi da je predloženim izmjenama taj dio ugovora izjednačen sa rješenjima iz ugovora koji su potpisani sa drugim vjerskim zajednicama.

“Na kraju se konstatuje da izmjene koje je predložila Vlada doprinose unapređenju kvaliteta dokumenta, kako on kasnije ne bi mogao biti osporavan u cjelini, ili u pojedinim djelovima”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se navodi, u pismu rekao da je spreman da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

“Iz svega proizlazi da se više radi o tehničkim pitanjima i potpunom usaglašavnju sa pravnom tekovinom Crne Gore, nego o neki suštinskim pitanjima koja dovode u pitanje odnos između Crne Gore i SPC”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije