fbpx
NaslovnicaCovid19Pad broja oboljelih, jače kontrole tokom praznika

Pad broja oboljelih, jače kontrole tokom praznika

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je broj zaraženih koronavirusom od decembra do kraja aprila samanjen sa 11 na 2,7 hiljada, saopštila je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Radica Raičević.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da je i ove sedmice registrovan pad broja obolijevanja od koronavirusa.

“Od decembra kada smo imali preko 11 hiljada zaraženih covid 19, u Crnoj Gori su trenutno registrovana 2.753 aktivna slučaja infekcije”, saopštila je Raičević.

Ona je ukazala da je prosjek novoregistrovanih slučajeva koji je u prethodnom mjesecu iznosi 500 na nedjeljnom nivou sada pao, pa za prethodnu sedmicu iznosi 181.

Raičević je rekla da je došlo i do pada stope mortaliteta, koja zavisi od stope obolijevanja.

“Ako se nastavi trend pada slučajeva obolijevanja možemo u narednom periodu očekivati i manje brojeve smrtnih slučajeva”, dodala je Raičević.

Ona je navela da je jedan od dokaza da su dosadašnje mjere dale konkretne rezultate činjenica da se Crna Gora, kad je posrijedi broj novooboljelih za 14 dana na 100 hiljada stanovnika, bolje rangira od čak 12 država Evropske unije.

“Kad se Crna Gora poredi sa zemljama regiona, opet smo u boljoj situaciji. Broj zaraženih u posljednih 14 dana, u odnosu na našu državu, veći je u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji”, saoštila je Raičević.

Prema njenim riječima, broj novooboljelih od korone u Crnoj Gori na 100 hiljada stanovnika iznosi 437,6 što je najmanja vrijednost, odnosno najbolji rezultat, od septembra prošle godine.

“Od 24 opštine u Crnoj Gori, u zelenoj zoni je 21 jedna. Samo tri opštine se nalaze u crvenoj zoni, a to su Pljavlja, Šavnik i Andrijevica“, navela je Raičević.

Ona je kazala da se prosječan udio novoregistrovanih slučajeva u ukupnom dnevnom testiranju sad kreće od deset do 15 odsto.

“U regionu najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika bilježi Slovenija, a na drugom mjestu je Crna Gora. Iza nas su Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija”, rekla je Raičević

Poboljšanje epidemiološke situacije, kako je navela, ogleda se i u smanjenu oboljelih koji se liječe u zdravstvenim ustanovama.

“U prosjeku, zauzetost postelja opredijeljenih za COVID-19 u cijeloj državi iznosi oko 48 odsto, odnosno od 788 ležećih postelja u COVID-19 odjeljenjima bolnica, popunjeno je 379. Ovaj procenat donedavno je bio oko 70 odsto. Sada je smanjen za petinu”, istakla je Raičević.

Ona je saopštila da je do sada 17.647 ljudi vakcinisano vakcinom AstraZeneka, da je prvu dozu Sputnik V primio je 6.781 građanin, drugu 6.342, dok je kineskom vakcinom Sinofarm imunizovano 27.375 građana.

“Ukupno do sada imamo 58.145 datih doza vakcina”, precizirala je Raičević.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović rekla je da je danas, nakon dužeg perioda, registrovan najmanji broj hospitalizovanih pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je kazala da se u KCCG nalazi 110 pozitivnih pacijenata, što zanči da je popunjeno 60 odsto kovid kapaciteta.

“Sedam pacijenata je na invazivnoj ventilaciji, a 11 na neinvazivnoj. Njih 55 je trenutno životno ugroženo”, dodala je Radulović.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijeske poslove Ilir Harasani kazao je da su u Savjetu za borbu protiv koronavirusa smatrali da je bilo potrebno popustiti epidemiološke mjere usled pada broja oboljelih, ali da u tom slučaju moraju pojačati nadzor na njihovom primjenom.

On je istakao da će UIP pojačati inspekcijski nadzor naročito u period predstojećih praznika, a da će fokus kontrole biti na primorju i Podgorici.

Harasani je podsjetio da je za građane otvoren call centar putem kojeg mogu prijaviti neporavilnsoti u vezi sa kršenjem mjera.

Raičević je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazala da se vakcinacija sprovodi planiranom dinamikom i će u Crnu Goru naredne sedmice stići 200 hiljada Sinofarm vakcina.

“Postoje građani koji su zainteresovani za vakcine koje nijesu trenutno dostupne, tako da oni vjerovatno čekaju dolazak novih doza, a mi očekujemo veći odziv i interesovanje u narednom periodu”, rekla je Raičević.

Ona je kazala da je do sada u Crnoj Gori drugom dozom vakcinisano 3,5 odsto stanovništva.

“To je brojka koja odgovara broju primljenih prvih doza, na osnovu vremenskog intervala između dvije doze. To je bilo i očekivano s obzirom na broj vakcina koji je bio dostupan. Nadamo se uskoro dolasku većeg broja vakcina i početku pricesa masovne vakcinacije”, saopštila je Raičević.

Ona je objasnila da osobe koje su alergične na pencilin mogu da prime vakcinu Sputnjik V, ali uz produžen i pooštren zdravstveni nadzor.

Komentarišući rokove za primanje druge doze vakcine AstraZeneka, Raičević je kazala da je preporuka da se vakcina primi između četiri i 12 sedmica, ali da nema bojazni ako prođe malo duži period.

“Za tu vakcinu se smatra da će se, ako je veći period između dvije doze, stvoriti bolji imuni odgovor”, rekla je Raičević i naglasila da jedna doza ne znači zaštitu i da građani moraju nastaviti da poštuju osnovne epidemiološke mjere.

Ona je, na pitanje da li se plaše novog indijskog soja koronavirusa koji je već registrovan u Evropi, kazala da se u poslednjem periodu javilo više mutirajućih sojeva i da svakako postoji bojazan.

Raičević je kazala da u IJZ nemaju mogućnost da detektuju novi soj koronavirusa, podsjećajući da su za britanski soj uzorke slali u Berlin.

Na pitanje da li se epidemioloi plaše od popuštanja mjera i da li postoji bojazan od trećeg talasa, Raičević je kazala da strah postoji i da zato potenciraju na poštovanju osnovnih mjera prevencije, koje mogu da štite od širenja lokalne transmisije.

“Uslovi po kojima turisti ulaze u Crnu Goru postoje i ukoliko ih budu poštovali, i budu disciplinovani, nadamo se da ćemo moći da zadržimo trenutnu setabilnu epidiemiološku situaciju”, istakla je Raičević.

Najčitanije