fbpx
NaslovnicaCovid19Odgađa se uvođenje kovid potvrde u javnoj upravi

Odgađa se uvođenje kovid potvrde u javnoj upravi

Podgorica, (MINA) – Uvođenje nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgađa se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava o pravnom osnovu takve eventualne odluke, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da će naredne sedmice tim povodom u Ministarstvu pravde biti organizovan sastanak na koji će biti pozvani ombudsman Siniša Bjeković i zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava, Valentina Pavličić.

Borovinić Bojović kazala je da se na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima ministarstava pravde i odbrane, Uprave za inspekcijske poslove (UiP) i Uprave policije.

„Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi, kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji, jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani“, navela je Borovinić Bojović.

Javna uprava, kako je rekla, mora da bude primjer.

Ona je dodala da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja, koji su u procesu rada, do sada imunizovano oko 85 odsto, što je, kako je navela, pohvalan rezultat.

Borovinić Bojović je kazala da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje (IJZ) provjeriti kapacitete testiranja na koronavirus u privatnim i državnim laboratorijama, jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

Ona je rekla da će nacionalne digitalne kovid potvrde biti validne šest mjeseci nakon druge doze, odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da dobiju treću doze vakcine.

„Osim za ulazak u Crnu Goru, boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, kovid potvrda je uslov za ulazak i u dječje igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da nacionalna digitalna kovid potvrda nije potrebna za javni prevoz.

Borovinić Bojović je rekla da je zabrana novogodišnjih koncerata na otvorenom donešena ranije i da ostaje na snazi.

Kako je kazala, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika, 24. i 25. decembra i 6. i 7. januara, neće važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.

„Uz posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima dozvoljava se da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi“, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je dozvoljen rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

„Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni, i izvođači i zaposleni i gosti, moraju imati nacionalnu digitalnu kovid potvrdu“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je predlog da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera.

Borovinić Bojović je kazala da ne razmišljaju o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nađu na bolničkom liječenju.

“Svi kojima je potrebno bolničko liječenje, a građani su Crne Gore, naravno biće liječeni adekvatno i bez potražnje za bilo kakvom novčanom nadoknadom”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je, odgovarajući na pitanje postoje li problemi u finansiranju ljekova, bolnica i domova zdravlja, navela da je tačno da je u epidemiskoj godini bilo potrebno obezbijediti dodatna
finansijska sredstva za razne potrebe.

Borovinić Bojović je kazala da sa Ministarstvom finansija imaju dobru saradnju i da su se iz tog resora trudili da, kad god je to bilo potrebno, izađu u susret.

„U ovom trenutku nemamo probleme vezane za finansiranje sredstava i način praćena epidemije”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da svako masovno okupljanje predstavlja epidemiološki rizik.

Borovinić Bojović je rekla da su od Ministarstva vanjskih poslova (MVP) tražili da ih za svaku zemlju obavijesti o pravilima koja treba da ispunjavaju crnogorski državljani ukoliko žele da putuju.

„Ta izjašnjena nalaze se na sajtu MVP-a. Za one građane koji su vakcinisani vakcinama koje nijesu priznate od Evropske agencije, izradiće se besplatan PCR test IJZ-a, koji je akreditovan i čiji nalaz se priznaje u čitavom svijetu“, kazala je Borovinić Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da je međuresorska saradnja neophodna i da je poštovanje Ustava njihov primarni zadatak, cilj i obaveza.

„U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba“, naveo je Marić.

On je apelovao na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu.

„Uradićemo jedan multidisciplinarni pristup, uradićemo sve da vidimo na koji način te potvrde u javnoj upravi mogu biti uvedene i da daju puni efekat“, naveo je Marić.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da je broj novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

On je dodao da su trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije u Tivtu, Andrijevici, na Cetinju, u Nikšiću i Podgorici.

Galić je rekao da je broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice za oko 11 odsto veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije.

On je naveo da je u Crnoj Gori u kovid odjeljenjima bolnica hospitalizovano 305 osoba.

„U Kliničkom centru (KCCG) hospitalizovano je 114 osoba, Opšoj bolnici (OB) Bar 26,
pljevaljskoj bolnici 18, bjelopoljskoj 11, beranskoj 30“, naveo je Galić.

On je kazao da je u OB Kotor i Nikišić hospitalizovano po 36 pacijenata, a u Specijalnoj bolnici Brezovik 34.

„Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6 odsto punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6 odsto, a sa tri doze 8,4 odsto“, rekao je Galić.

On je dodao da je u Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba primio Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto.

„Kada govorimo o imunizaciji protiv kovid-a 19 po uzrastnim kategorijama, u kategoriji od 70 do 79 godina, odnosno od 60 do 69, najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70 odsto, odnosno 65,5 odsto, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine, odnosno 25-49 i iznosi 46,8 odsto, odnosno 57,2 odsto“, precizirao je Galić.

On je dodao da su opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u Gusinju i Petnjici gdje se bilježi jednocifren procenat imunizacije.

On je kazao da se, prema podacima Instituta, od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana, koji iznosi 240.109, zarazilo 15.395, što je oko sedam odsto.

„S obzirom na to da je zima i sezona respiratornih infekcija, pored kovid 19 nas očekuje i sezona gripa, pa molim sve građanje, posebno starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije, da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve“, naveo je Galić.

Na pitanje zašto su koncerti na otvorenom rizičniji od onih u zatvorenom, Galić je odgovorio da novogodišnji koncerti ne mogu biti kontrolisani kao oni u zatvorenom prostoru, u smislu posjedovanja kovid potvrde, nošenja maske ili održavanja distance.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Ana Vujošević kazala je da je UiP sačinio plan pojačanog nadzora u svim opštinama, sa posebnim osvrtom na one gdje je primjećen veliki broj zaraženih građana.

„Prethodne sedmice, u petak i subotu veče, u Podgorici i Nikšiću obavljeno je 199 inspekcijskih pregleda ugostiteljskih objekata. Podnijeto je 18 krivičnih prijava“, navela je Vujošević.

Ona je dodala da su uočene i druge nepravilnosti koje su se ticale nepoštovanja epidemioloških mjera i protiv prekršilaca podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima za prekršaje.

Vujošević je kazala da su izrečene i novčane kazne.

„Od 1. do 21. novembra ove godine, UIP je napravio 4,3 hiljade inspekcijskih pregleda po pitanju poštovanja epidemioloških mjera u svim opštinama“, navela je Vujošević.

U tom periodu, kako je rekla, podnijeto je 37 krivičnih prijava, donijeto 16.871 rješenje o smještaju u samoizolaciju“, dodala je Vujošević.

„Za počinjene prekršaje izdate su novčane kazne od više desetina hiljada EUR“, kazala je Vujošević.

Najčitanije