fbpx
NaslovnicaCrna GoraNemaju saznanja da je Abazoviću ugrožena bezbjednost

Nemaju saznanja da je Abazoviću ugrožena bezbjednost

Podgorica, (MINA) – Policija nema saznanja da je lideru Građanskog pokreta (GP) URA Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost, kazali su iz Uprave policije, navodeći da ni Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ne raspolaže podacima koji na to ukazuju.

Iz GP URA su ranije danas kazali da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi život Abazovića, i poručili da će čelnici sektora bezbjednosti snositi direktnu odgovornost ukoliko se Abazoviću ili njegovoj porodici nešto desi.

Iz Uprave policije su kazali da u kontinuitetu preduzimaju zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Abazovića.

„Shodno zakonskim procedurama, Abazović i svi oni koji posjeduju bilo kakve informacije o njegovoj ugroženosti imaju mogućnost da obavijeste nadležne državne organe o eventualnim saznanjima“, kaže se u reagovanju policije.

Navodi se da Uprava policije sprovodi opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja činjenica sa kojima je policija upoznata od predstavnika medija i javnih istupa pojedinaca.

„Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji dođe do osnova sumnje da je Abazoviću ugrožena bezbjednost od bilo kog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog“, kazali su iz policije.

Prema njihovim riječima, prethodno se i Abazović javno zahvalio ANB-u i Upravi policije na angažovanju u odnosu na njegovu bezbjednost.

U reagovanju se navodi da je Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić pozvan u Upravu policije radi sastanka sa pomoćnikom direktora Draganom Blagojevićem, i da je upoznat sa preduzetim mjerama i radnjama iz domena Uprave policije na okolnosti zahtjeva za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Abazovića.

Navodi se da je Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata ANB-u uputio zahtjev za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Abazovića i njegove imovine.

„Jer je shodno Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, taj državni organ nadležan za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti“, dodaje se u reagovanju.

Kako su kazali iz policije, zahtjev za prikupljanje svih operativnih podataka i saznanja u vezi eventualne bezbjednosne ugroženosti Abazovića upućen je i Sektoru kriminalističke policije, kao i centrima bezbjednosti (CB) Podgorica i Bar.

„Upravi policije je ANB dostavila dokument u kojem je naznačeno da, na osnovu svih podataka kojima raspolaže taj državni organ, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbjednost“, kaže se u reagovanju.

Takođe, kako se navodi, na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, CB Podgorica i Bar, ne postoje operativna podaci i saznanja koji na to ukazuju.

Iz policije su kazali da će nadležne bezbjednosne službe nastaviti sa prikupljanjem svih podataka i saznanja koja se tiču bezbjednosti Abazovića.

„I, ukoliko se za tim ukaže opravdana potreba, uz međusobnu komunikaciju sa Mikićem i Abazovićem, preduzeti i druge potrebne mjere i radnje iz domena svoje nadležnosti“, dodaje se u reagovanju.

Kako su kazali iz policije, Mikiću je preporučeno da uvijek, kad god za tim postoji potreba ili kada procijene da je to neophodno, on ili Abazović ostvare komunikaciju sa organizacionim jedinicama Uprave policije, kao i sa Sektorom za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Najčitanije