fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapredak institucija u borbi protiv nedozvoljene trgovine cigaretama

Napredak institucija u borbi protiv nedozvoljene trgovine cigaretama

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije ostvarile su veliki napredak proteklih pet godina u prevenciji i borbi protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama i u potpunosti su posvećene sprovođenju daljih reformi, ocijenjeno je tokom posjete ekspertske misije Evropske komisije (EK).

Završni sastanak ekspertske misije EK na temu prevencije i borbe protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama održan je danas.

Cilj ekspertske misije, koja je boravila u Crnoj Gori, bio je da obezbijedi procjenu stanja u ovoj oblasti iz perspektive pregovaračkih poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 29 – Carinska unija, kao i da sagleda napredak postignut u odnosu na posljednju ekspertsku misiju održanu u oktobru 2014.

Organizovana je posjeta Luci Bar i slobodnoj trgovačkoj zoni i Novom duvanskom kombinatu, saopšteno je iz generalnog sekretarijata Vlade.

Predstavnici crnogorskih institucija i EK konstatovali su značajan napredak, posebno kad je u pitanju saradnja Uprave carina, policije i tužilaštva.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak istakao je važnost ove misije u kontekstu pristupnih pregovora u okviru poglavlja 24, imajući u vidu novi pristup EK koji stavlja oblast vladavine prava u srž pregovaračkog procesa.

„Članovi Ekspertske misije su imali priliku da se uvjere u punu posvećenost crnogorskih institucija sprovođenju reformskih aktivnosti u ovoj oblasti. Na temeljima vaših preporuka zajednički ćemo graditi bolji sistem“, poručio je Mrdak.

On je podsjetio da su u okviru misije organizovani sastanci eksperata s predstavnicima organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv krijumčarenja cigareta: Uprave carina, policije, tužilaštva i Tržišne inspekcije.

Direktor Uprave carina i šef radne grupe za poglavlje 29, Vladan Joković, istakao je odlučnost Uprave carina da zajedno s ekspertima EK, na osnovu njihovih preporuka, radi na daljem unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Ekspert iz Kancelarije za borbu protiv prevara EK (OLAF) i ekspertkinja iz Italije su zahvalili na odličnoj saradnji sa crnogorskim institucijama tokom ove misije, koja je po obuhvatu bila veća u odnosu na prethodnu iz 2014. godine.

“Pohvalili su ostvareni napredak tokom perioda između dvije misije i dali preporuke za unapređenje stanja”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije