fbpx
NaslovnicaCrna GoraMihailo: Izjava građanina skromnog obrazovanja

Mihailo: Izjava građanina skromnog obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Izjava premijera Zdravka Krivokapića da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) nevladina organizacija osnovana s ciljem da vrati imovinu čini se nekako zbrkana, kao da ju je izgovorio neobaviješteni ili građanin skromnog obrazovanja, kazao je mitropolit te crkve Mihailo.

On je u reagovanju kazao da nerado uzurpira Krivokapiću dragocjeno vrijeme jer zna da je zauzet oko “usaglašavanja državne politike s interesima Srbije i Republike Srpske i nasilnoga uvođenja zemlje u haos”.

“Što smo 5. septembra gledali na Cetinju, s namjerom da zemlju dovedete do konačne propasti”, kazao je Mihailo.

Prema njegovim riječima služba i poslanje poglavara CPC i, kako je rekao, nasljednika na tronu Svetog Petra Cetinjskog ga obavezuju da postavi Krivokapiću nekoliko pitanja.

“Ona prosihode iz Vaše prekjučerašnje izjave da je Crnogorska crkva Nevladina organizacija osnovana s ciljem, kako ste kazali, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili NVO-a”, dodao je Mihailo.

On je kazao da mu se izjava Krivokapića, kao starom vladici od 83 godine, čini “nekako zbrkana, kao da ju je izgovorio kakav neobaviješteni ili građanin skromnoga obrazovanja”.

Mihailo je pitao Krivokapića da li je čitao Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. u kome je Crnogorska crkva pomenuta kao autokefalna, i Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904.

Poglavar CPC Mihailo pitao je Krivokapića i da li je čitao akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje CPC.

U reagovanju Mihailo Krivokapića pita da li je čitao Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922, u kome je, kako je kazao, upisana kao jedna od konstituenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Poglavar CPC Mihailo pitao je Krivokapića da li je čitao ili čuo za amanet Svetoga Petra Cetinjskoga da na njegov tron može da sjedi, kako je naveo, samo rodni Crnogorac od najprvih crnogorskih familija.

Mihailo je pitao Krivokapića da li je možda čuo ili čitao da je “1918. Srbija anektirala Crnu Goru”.

“I da je na srpskim bajonetima, po prvi put ustoličila jednoga srpskoga vladiku, na način kao što to radi i Vaša Vlada, nasiljem, a Srpska crkva na tim istim bajonetima zasjela na kanonsku teritoriju Crnogorske pravoslavne crkve?”, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...