fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedojević: Insistiramo na usvajanju tužilačkih zakona

Medojević: Insistiramo na usvajanju tužilačkih zakona

Podgorica, (MINA) – Pokret za promjene (PzP) insistiraće na usvajanju tužilačkih zakona, jer od toga zavisi kuda će dalje da se kreću procesi u Crnoj Gori, ocijenio je lider te stranke Nebojša Medojević

Medojević je ponovio da poslanici PzP-a neće glasti ni za jedan zakon u Skupštini, pa ni za budžet, dok ne budu usvojeni tužilački zakoni.

“Iako se usvoje ovi zakoni naš glas za budžet zavisiće koliko je taj budžet kompatibilan sa programom Demokratskim frontom (DF) i PzP-om i našim obećanjima biračima“, rekao je Medojević agenciji MINA.

Kako je kazao, Vlada nije ekspersta, ni ne stranačka, “već manjinska politčka Vlada demohrišćanske partije i URA-e”.

On je rekao da je DF jedinstven da treba da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kao, kako je dodao, ključna tačka zaštite interesa crngorske mafije, DPS-a, braće Đukanović, odatle hitno makne.

“Veza između Đukanovića, Katnića, Lazovića i Medenice onemogućavala je bilo kakav krivični postupak za korupciju i veliki kriminal, i mnogim izvještajima piše da nema rezultata u borbi protiv visoke korupcije“, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, nova vlada to nije najbolje shvatila.

„Ili nije htjela, smjela ili ima neki dogovor sa takozvanim zdravim jezgrom u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) koju predvodi Duško Marković i za koju očekujemo da će uskoro izaći iz DPS, i kojoj bi se pridružilo sa sedam,osam sadašnjih poslanika DPS-a“, rekao je Medojević.

On je kazao da se formiranje te nove političke strukture privodi kraju i da je na pomolu jedan novi politički savez – demohrišćanske partije Zdravka Krivokapića, URA-e, Demokrata i možda još nekih malih struktura.

Medojević je ponovio da će insistirati na usvajanju tužilačkih zakona, jer, kako je rekao, od toga zavisi kuda će dalje da se kreću procesi u Crnoj Gori.

„Da li prema političkoj koaliciji Duška Markovića, Krivokapića, Bečića i vlasnika Vijesti, ili će u onom pravcu kako su birači glasali 30. avgusta“, poručio je Medojević.

On je rekao ukoliko se napravi prekompozicija nove političke većine, sa Markovićem, Demokratama, URA-om i demohrišćanskom partijom, može doći do toga da se DF eliminiše iz većine.

„Može se deseti da Krivokapić već sada oko budžeta i tužilačkih zakona nađe većinu za svoje predloge u DPS-u i da zaobiđe DF, jer on apsolutno ne prihvata ništa od DF-a“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do toga i ako Krivokapić i kolege koje su dobile većinu na izbora dogovore se oko reformi u tužilaštvu i demontiranju starog režima, onda ide nekim drugim poltičkim tokom.

„U ovom trenutku ne mogu govoriti o parlamentarnim izborima, ali ćemo za mjesec znati. Ako oni naprave novu većinu neće ići na izbore jer će to biti nova većina za čuvanje DPS-a i postojećeg stanja“, kazao je Medojević.

On je poručio da prema ovoj Vladi i zakonski projektima, imaju odnos kao i prema svakoj manjinskoj Vladi.

„Kada bude usvajanje budžeta mi ćemo spremiti amandmane. Tražićemo da se vrate nadoknade majkama i ako to našim amandmanom ne bude prihvaćeno mi nećemo glasati budžet“, kazao je Medojević.

On je rekao da DF nije protiv nekih dogovora i dodao da sa resornim ministrom mogu da nađu neku mjeru i da se dogovore oko nekih amandmana koje su pripremili.

Medojević je rekao da budžet kasni, a trebalo je prije sedam dana da bude dostavljen poslanicima.

„Ako ga dostave do 31. marta, nama treba 15 dana da zakažemo sjednicu Skupštine, a dok se izglasa biće kraj aprila. Tako da to i u formalnom smislu pokazuje koliko su nesposobni i nemaju rješenja i ideje kako da rade“, ocijenio je Medojević.

On je ponovio da ga Krivokapić nije zvao na sastanak pošto, kako je naveo, sigurno zna da sa njim i PzP-om nema pregovora ni dogovora oko tog pitanja.

„On me nije ni zvao na sastanak, a poslije kada je završio sastanak sa liderima DF-a, koji su ga vjerovatno pitali zašto me nije zvao, onda me je sekretarica Krivokapića zvala. To je za mene bila uvreda i provokacija“, kazao je Medojević.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...