fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Nezavisnost i evropsko opredjeljenje su legitimacija

Marković: Nezavisnost i evropsko opredjeljenje su legitimacija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je za 14 godina od obnove nezavisnosti postigla mnogo, ali se na unutrašnjem planu moglo uraditi i više, prije svega stvoriti jedinstvo oko istog cilja – razvijenije, bogatije i demokratskije države, rekao je premijer Duško Marković.

On je u intervjuu Pobjedi naglasio da crnogorska nezavisnost i antifašizam, uz evroatlansko opredjeljenje predstavljaju legitimaciju Crne Goore prema svijetu.

Marković je kazao da je crnogorska nezavisnost civilizacijska tekovina koju poštuje velika većina građana.

“Antifašizam takođe. I jedno i drugo, uz naše evroatlantsko i evropsko opredjeljenje, predstavljaju legitimaciju naše zemlje prema svijetu. Oko ovih vrijednosti ne smije biti ni spora, a ni kompromisa”, ocijenio je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje zbog čega Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne poštuje pravni poredak Crne Gore, Marković je kazao da je koncept SPC da negira crnogorsku državnost.

“Najnoviji događaji pokazali su da je SPC u Crnoj Gori mogla u konkretnoj situaciji i uraditi više i pomoći više – kako svojim vjernicima, tako i svim građanima Crne Gore”, rekao je premijer.

Marković je kazao da smo svjedoci specifičnog odnosa SPC prema Crnoj Gori i njenim institucijama.

“Nažalost, taj odnos prisvajanja Crne Gore u vjersko-ideološkom smislu koji dolazi iz sjedišta SPC, kao i istovremenog negiranja njene državnosti i nepoštovanja njenih institucija – i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svoju pogubnost”, rekao je on.

On je kazao da građani treba da prepoznaju namjere svih drugih struktura koje su pozivale na ekstremizam i nasilje, jer to nije ništa drugo nego nastavak događaja koje smo vidjeli na ulicama i 2015. i 2016. i u posljednjim danima 2019. godine.

“Uvjeren sam da naši građani to uviđaju i da već prave otklon od političkih subjekata koji su se jasno legitimisali”, rekao je Marković.

Najčitanije