fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Reforme ne mogu biti sasvim bezbolne

Krivokapić: Reforme ne mogu biti sasvim bezbolne

Podgorica, (MINA) – Crna Gora se, da bi dostigla evropske standarde, mora suočiti sa reformama koje ne mogu biti sasvim bezbolne, i koje se prvenstveno tiču vladavine prava, socijalne pravde i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas primio novoimenovanog nerezidentnog ambasadora Holandije u Crnoj Gori, Teodorasa Antoniosa Reintjesa, kojem je čestitao stupanje na novu dužnost navodeći da je uvjeren da će, u vremenu njegovog mandata, odnosi između dvije države biti dodatno unaprijeđeni.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je ambasadoru uputio riječi saučešća i zabrinutosti povodom posljednjih vremenskih nepogoda koje su pogodile Zapadnu Evropu, pa i narod Holandije.

On je ocijenio da su dosadašnji odnosi dvije države prijateljski i partnerski, navodeći da je plan aktuelne Vlade da sa svim članicama Evropske unije (EU) taj odnos unaprijedi i intezivira politički dijalog.

„Jer je to najbolji put da zemlje članice zaista prepoznaju našu spremnost i naš evropski, demokratsko-politički kapacitet i da, kroz intezivnu saradnju, istinski postanemo dio evropske porodice, za čije je osnivanje jedna od najzaslužnijih država bila Holandija“, dodao je Krivokapić.

On je istakao da je Crna Gora pred izazovom da postane država čiji će građani živjeti kvalitetom života kojim žive građani EU.

„Ali, da bi to postigli, neophodno je da se suoči sa reformama koje ne mogu biti sasvim bezbolne i koje se prvenstveno tiču vladavine prava, socijalne pravde i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima“, istakao je Krivokapić.

Kako je naveo, Vlada je krenula u direktan obračun sa organizovanim kriminalom, ali joj je u tome potrebna i pomoć EU.

Prema riječima Krivokapića, Vlada je otpočela radikalan zahvat u borbi protiv šverca cigareta, čime, kako je kazao, pokazuje odlučnost i nultu toleranciju u odnosu na bilo kakav vid koruptivne i kriminalne djelatnosti.

„Još na početku smo rekli, i toga se čvrsto držimo, ne želimo proste zamjene, hoćemo suštinske promjene. Ova Vlada želi u svakoj situaciji da sačuva interes svih građana Crne Gore”, poručio je Krivokapić.

Reintjes je, kako je saopšteno, kazao da je njegov plan da ubuduće makar jednom sedmično posjećuje Crnu Goru, sve do dana kada će on postati članica EU, a da će kruna tog crnogorskog puta i odnosa Holandije prema njoj biti otvaranje holandske ambasade u Podgorici.

“Mnogi su pesimistički predviđali da Vaša administracija neće biti tako vitalna, ali Vi ste pokazali čvrstinu. Što se tiče naše saradnje, ja sam veoma optimističan. Holandija je otvorena za građane Crne Gore i visoko cijenimo borbu koju Vlada uspješno vodi protiv pandemije COVID–19”, rekao je Reintjes.

On je ocijenio da postoji značajna zainteresovanost investitora iz Holandije da direktno investiraju u Crnu Goru.

“Nadam se da će naš avioprevoznik obezbijediti redovne letove za Tivat. Mislim da će više holandskih kompanija biti zainteresovano za investiranje u Crnu Goru, i namjera Ambasade je da ih što više dovedemo, ali prije svega se moramo izboriti sa COVID-om”, poručio je Reintjes.

On je, kako se navodi u saopštenju, pohvalio i podržao sve napore koje je Vlada usmjerila u pravcu uspostavljanja vladavine prava, rodne ravnopravnosti, zaštiti prava LGBT zajednice i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije